– Våra lokala partner, som jobbar nästan dygnet runt, vädjar nu till det internationella samfundet om både akut och långsiktigt stöd. Folk står kvar på bron i flera dagar, det är omänskligt, säger Charlotte Bergendal.
Svenska kyrkans internationella arbete samarbetar sedan 10 år med det centralamerikanska nätverket Red Jesuitas con migrantes. Nätverket arbetar med utbildning om migranters rättigheter samt att stärka deras kapacitet i situationer av utsatthet. I detta akuta läge fokuserar man på humanitärt bistånd i form av tak över huvudet, mat och medicinsk hjälp, men också psykosocialt stöd och juridisk rådgivning.
Charlotte Bergendal är nyss hemkommen från Guatemala som de tusentals migranterna från Honduras, Nicaragua och El Salvador passerade under sin vandring mot Mexiko i hopp om att komma in i USA. I en kartläggning som Red Jesuitas con migrantes har inlett rapporteras om övergrepp som begås av mexikanska myndigheter mot dessa migranter som behöver internationellt skydd:
- Bristande säkerhet och integritet, och allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna – bland annat godtyckliga arresteringar.
- Offensiv militär konfrontation vid gränsen, nekad asylprövning och massdeportationer.
- Grym, omänsklig och förnedrande behandling, gränsande till tortyr.
- Bristande respekt för barnens bästa. Barn och ungdomar ignoreras eller behandlas som vuxna.
– Den här migrantkaravanen beskrivs som en ny ”förintelse”, som en präst i vår partnerorgansiation har valt att kalla det, berättar Charlotte Bergendal.
– Mexiko och kanske även resten av världen bör fråga sig vad vi ska göra med denna humanitära tragedi, säger hon. Migrantkaravanerna flyr ifrån våld och utbredd fattigdom, i länder där minimikraven för ett värdigt liv och respekt för mänskliga rättigheter inte har garanterats.
Nu drabbas de flyende migrantmassorna av ytterligare motgångar. Migrationsmyndigheter och federala, statliga och kommunala poliser har alla försvårat inträdet till mexikanskt territorium och har vid flera tillfällen arresterat och terroriserat människor utan anledning. En skrämseltaktik är att tillkalla militär i helikopter för att skapa förvirring. Migranterna har inte heller fått vård trots långa väntetider på ett och samma ställe.
– Trötthet, svaghet och extrema väderförhållanden drabbar de mest utsatta grupperna som gravida kvinnor, barn och ungdomar, äldre och funktionshindrade personer, berättar Charlotte Bergendal.
– Det här är en humanitär kris där den mexikanska staten inte respekterar internationella normer för mänskliga rättigheter, mänsklig värdighet, asylrätt och minderårigas rätt, konstaterar hon.