Dålig träffsäkerhet på riktade trygghetsprogram för fattiga

Nyhet Publicerad

Act Svenska kyrkan lyfter i anslutning till Stockholm Civil Society Days fram en ny studie som visar att sociala trygghetsprogram i låg grad når de allra fattigaste. Bidragens träffsäkerhet är sällan inte bättre än ett slumpvis urval.

Stockholm Civil Society Days, som hålls 19-20 november, är ett evenemang för utbyte av erfarenheter mellan aktörer inom internationellt utvecklingssamarbete. Tema för årets möte är Agenda 2030 och hur internationellt utvecklingssamarbete kan bidra och stärka möjligheterna att leva upp till de globala målen. Act Svenska kyrkan bidrar i flera programpunkter och kommer dessutom att på kvällen den 20 november anordna ett seminarium tillsammans med Föreningen för utvecklingsfrågor. Rubriken för seminariet är ”Targeting the poorest-Missing the mark” och fokus är att lyfta den nya studien, som Act Svenska kyrkan varit med och tagit fram.

Behov av generell social trygghet

Kvinna med mörkt axellångt hår och glasögonen i pannan.
Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Studien jämför hur väl olika sociala trygghetsprogram i 23 olika låg- och medelinkomstländer faktiskt når fram till de allra fattigaste. Resultatet är tydligt: Strikt behovsprövade socialbidrag lämnar en stor del av de allra fattigaste utanför. 

-  Tyvärr tas svenska erfarenheter från uppbyggnaden av en generell välfärdsmodell till vara i mycket liten grad. De 13 sociala bidragsprogram i främst afrikanska länder som Sida stödjer är varken generella eller riktade till breda folklager. Därför uppmanar vi Sida att i stället stödja utvecklingen av generell social trygghet, säger Gunnel Axelsson Nycander, expert på biståndsfrågor vid Act Svenska kyrkan.

En av författaren bakom studien, Stephen Kidd, deltar i en paneldiskussion i seminariet som hålls onsdag kväll på engelska. Föranmälan krävs.