Svenska kyrkans seminarier på Bokmässan - fokusland 2022: Sydafrika

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkan har varit närvarande i Sydafrika sedan 1874 och har under åren haft en tät kontakt med landet. Vi har i år ett flertal inbjudna gäster. Seminariekort krävs för entré till dessa 45-minutersseminarier.

SEMINARIEPROGRAM 

Fler program kommer att publiceras här allteftersom de blir klara.

Försoning – och sen då?


Seminarietid: torsdag 22/9 kl 16–16.45

 

Sydafrikas sannings- och försoningskommission banade väg för ett fritt och demokratiskt samhälle efter apartheid. Samtidigt sköts den allra svåraste uppgiften på framtiden: att omfördela rikedomar och minska ojämlikheterna i samhället. Så hur ska Sydafrika som nation hantera arvet efter apartheidregimen i relation till den politiska situation landet nu befinner sig i? Och hur ser det fortsatta arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter ut?

Med Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan, och Frank Chikane, tidigare generaldirektör och kabinettssekreterare, författare och pastor. Moderator: Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan.

Språk: Engelska

Arrangör: Svenska kyrkan Se människan

Den långa kampen för yttrandefrihet


Seminarietid: fredag 23/9 kl 11–11.45

 

Oberoende journalistik i Sydafrika spelar en avgörande roll för demokratin, en demokrati som länge begränsats av stora klassklyftor och korrupta makthavare. Här möts några av förgrundsgestalterna i den ständiga kampen för yttrandefriheten: Niren Tolsi, som vunnit världsrykte genom sitt unika reportage om Marikana-massakern, och Sylvia Vollenhoven, prisbelönt journalist, dramatiker och dokumentärfilmare.
Moderator: Hedda Krausz Sjögren, kulturråd i Sydafrika 2017–2021.

Språk: Engelska

Arrangörer: Fojo/Linnéuniversitet och Svenska kyrkan Se människan

Försoning i rasismens spår


Seminarietid: fredag 23/9 kl 13–13.45

 

Samerna har genom historien utsatts för kyrkans övergrepp. I november 2021 framförde ärkebiskop Antje Jackelén Svenska kyrkans officiella ursäkt till det samiska folket vid en försoningsceremoni i Uppsala domkyrka. Nu fortsätter arbetet med att hitta gemensamma vägar framåt och återupprätta relationen. Vad kan Sverige lära av den sydafrikanska försoningsprocessen och de åtgärder som togs – och inte togs – där?

Ett samtal mellan Kaisa Huuva, forskare vid Umeå universitet, Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan, och Sindiwe Magona, sydafrikansk författare och tidigare FN-anställd. Moderator: Karin Sarja, avdelningschef på Kyrkokansliet.

Språk: Engelska

Arrangör: Svenska kyrkan Se människan

Kampen mot apartheid


Seminarietid: lördag 24/9 kl 11–11.45

 

Under kampen mot apartheid stack Sveriges tydliga ställningstagande ut i den internationella politiken. Stödet till befrielseorganisationen ANC blev något väldigt betydelsefullt för många svenskar – och det svenska stödet avgörande för många sydafrikaner. Så vad hände med engagemanget och samarbetet efter befrielsen? Hur ser försoningsarbetet ut i dagens Sydafrika och vilken relation har länderna i dag.

Ett samtal mellan Sindiwe Magona, sydafrikansk författare och tidigare FN-anställd, Wally Serote, sydafrikansk poet och ANC-medlem, Ingrid le Roux, svensk läkare verksam i Sydafrika, och Mikael Wiehe, artist & apartheidmotståndare. Moderator: Marika Griehsel, SVT:s förra Afrikakorrespondent.

Språk: Engelska

Arrangör: Svenska kyrkan Se människan, Olof Palme International Center och Verbum