Porträtt på en man som pratar.
Foto: Kent Pettersson

Långt kvar med jämställdhet

Kent Wisti provocerar ofta med det han säger, men han ser sig inte som en provokatör. Han tänker bara utanför boxen och vågar säga saker en del inte vill säga.

– Jag vet inte om jag är så provokativ egentligen. Jag får ju samma skopa som alla andra om att vara vänster. Men det får man ju om man är socialt engagerad, säger Kent Wisti efter föredraget.

Under förmiddagen med personalen i Varbergs församling är Kent en av talarna, men under hans pass förblir den nedhissade vita duken tom. Kent använder inte Powerpoint. Med berättelserna och sig själv som enda hjälpmedel förmedlar Kent sitt budskap om inkludering och omvärldsbilder.

Kent Wisti är präst och konstnär och arbetar på Lunds stiftskansli. En del associerar honom mest med de satirteckningar som publiceras på olika platser och sprids i sociala medier. En enkel skiss och några slagkraftiga meningar med humoristisk spets. Gör en sökning på nätet och du kommer hitta dem.

Riktar udden mot sig själv

Trots att Kent inte ser sig som provokatör är det många som anser att han är det, kanske för att han gör narr av den vita medelålders medelklassmannen som har kanaler och metoder att förmedla sitt budskap.

– Jag vill helst rikta udden mot mig själv och de som är som jag, säger han.

För han vet om att han är just en sådan man. Och han är otroligt väl medveten om, och har som huvudbudskap när han pratar för personalen, att han eller andra aldrig kan anse sig klara med frågor kring inkludering och jämställdhet. Nu när många anser att Sverige är jämställt och att vi inte behöver prata inkludering längre är det här ännu viktigare.

– Jag tror att alla kan göra egna maktanalyser. Då måste vi ta inkluderingen på allvar. Om vi bara sitter och tänker att vi kan det här missar vi det hela.

Det gäller att hela tiden tänka lite utanför normen och ta andra perspektiv. Som Kents förhållande till hemresan från Varberg till Lund strax efter lunchtid en vanlig onsdag.

– Jag ska se när tågen går. De går ju ganska ofta, säger han stillsamt.

En gång i timman, är det verkligen ofta? Jo, för Kent Wisti är det så. Lika självklart som att vi har långt kvar innan samhället är jämställt och inkluderande på allvar. Fast andra tycker annat och ser honom som en provokatör.  

Text och foto: Kent Pettersson
Texten är också publicerad i Var med 2023 nummer 2

En liten väska med texten Be Wild and Free.

När hela människan får vara med

Pilgrimslivet innehåller många delar som är viktiga för människans psykiska hälsa. Diakonen och socionomen Li Almgren tror att alla skulle må bra av att pilgrimsvandra.

Lasse Diding står vid ett biljardbord.

Lasse Diding lämnade konflikterna

En rik kommunist som vill bli medlem i Svenska kyrkan. Det kan låta som flera motsägelser i samma mening, men i entreprenören och varbergsprofilen Lasse Diding knyts det ihop.

Porträtt på en kvinna som tittar in kameran.

Ungas utmaningar

Elsa Björling delar med sig av sin analys av vad som är de största problemen och utmaningarna i Varberg.

Artiklar

Berättelser från vardag och verklighet som speglar livet.