Foto på Alliums blomma.
Foto: Kent Pettersson

Och vi, vad ska vi göra?

Prästen Ola Bjoestig skriver krönika.

På söndagen i midsommarhelgen firar kyrkan Johannes Döparens dag. Johannes som nämns i relation till Jesu födelse som en släkting som är sex månader äldre och även han ett barn som bar stora löften. Om detta kan du läsa om i Lukasevangeliets inledande kapitel.

­”Huggormsyngel, vem har sagt er att ni kan slippa undan den stora vreden? Bär då sådan frukt som hör till omvändelsen.” (Luk 3:7)

Johannes Döparen var en tuffing. Hans starka stämma och hårda ord var ökenprofetens röst som samlade folk till omvändelse. Folket frågade: ”Vad skall vi då göra?” Johannes svarade: ”Den som har två skjortor skall dela med sig åt den som ingen har, och den som har bröd skall göra på samma sätt.” Tullindrivarna fick svaret: ”Driv inte in mer än vad som är fastställt.” Och när soldaterna, de som tillhörde ockupationsmakten och utövade våld, frågade: ”Och vi, vad skall vi göra?” sa Johannes till dem: ”Pressa inte av någon pengar med våld eller hot, utan nöj er med er sold.”

I midsommartid när skapelsen är som vackrast, ljuset som längst och semestervilan är här så hör vi också ökenprofetens röst. Vi vet redan och påminns om att vi som en del av mänskligheten har satt världen och klimatet i ett svårt läge. För att bryta känslan av vanmakt och hopplöshet och för att visa vilja att göra det som är rätt, vilja vända om, kan vi också ställa frågan: Och vi, vad ska vi göra?

Text: Ola Bojestig
Krönikan är också publicerad i Var med 2023 nummer 2

Fler artiklar från samma nummer av Var med

En liten väska med texten Be Wild and Free.

När hela människan får vara med

Pilgrimslivet innehåller många delar som är viktiga för människans psykiska hälsa. Diakonen och socionomen Li Almgren tror att alla skulle må bra av att pilgrimsvandra.

Porträtt på en man som pratar.

Långt kvar med jämställdhet

Kent Wisti provocerar ofta med det han säger, men han ser sig inte som en provokatör. Han tänker bara utanför boxen och vågar säga saker en del inte vill säga.

Porträtt på en kvinna som tittar in kameran.

Ungas utmaningar

Elsa Björling delar med sig av sin analys av vad som är de största problemen och utmaningarna i Varberg.

Lasse Diding står vid ett biljardbord.

Lasse Diding lämnade konflikterna

En rik kommunist som vill bli medlem i Svenska kyrkan. Det kan låta som flera motsägelser i samma mening, men i entreprenören och varbergsprofilen Lasse Diding knyts det ihop.

Artiklar

Berättelser från vardag och verklighet som speglar livet.