Stödet till flyende från Sudan gör livsviktig skillnad

Nyhet Publicerad

Act Svenska kyrkans insatser med mat, vatten, sjukvård och skydd är livsavgörande för många av de människor som flytt krigets Sudan och tagit sig till grannländerna. Behoven växer och genom din gåva bidrar du till att fler liv kan räddas.

21-åriga Majidi flydde från en konfliktdrabbad del av Sudan för tio år sedan. Efter att ha anlänt till ett flyktingläger i Sydsudan fick han stöd av Act Svenska kyrkans partnerorganisation. Nu kraftsamlar Act Svenska kyrkan för vår verksamhet tillsammans med lokala partner så att vi ska kunna ta emot och vara en trygghet för fler människor som tvingats lämna sina hem. Foto: Alexander Öbom /Ikon

Konflikten i Sudan har resulterat i att hundratusentals människor flytt landet. Act Svenska kyrkan stod tidigt redo med katastrofinsatser genom våra partnerorganisationer i regionen. Nu går vi in med utökat och riktat stöd för att bistå våra medmänniskor som tagit sig till Sydsudan, Egypten och Etiopien.

Mat, sjukvård och utbildning 

Porträttbild av Jacob Ansved.
Jacob Ansved, programsamordnare för Östra Afrika på Act Svenska kyrkan.

Våra samarbetspartner ser till att människor på flykt får omedelbara materiella och basala behov tillfredsställda. Mat, vatten, madrasser, tvål och hygienartiklar delas ut. Men även mer långsiktiga insatser genomförs.  
 
– Det handlar exempelvis om att barn på flykt får tillgång till utbildning för att inte gå miste om skolgång och framtidsutsikter. Vi hjälper även människor som tvingats fly och därmed hamnat i en mycket pressad situation med psykosocialt stöd och sjukvård, säger Jacob Ansved, programsamordnare för Östra Afrika. 
 
Barn och kvinnor är särskilt utsatta i den kaotiska situation som råder och Act Svenska kyrkan stöttar därför riktade åtgärder till familjer på flykt för att värna barns skydd och åtgärder för att minska risken för könsbaserat våld. 
 
– Genom Act Svenska kyrkans partner på plats stöttar vi också familjer med kontanter och har ett särskilt fokus på människor i extra behov av stöd som flyktingar som lever med funktionshinder, säger Jacob. 

Din gåva gör skillnad 

Striderna i Sudan fortsätter och de redan enorma behoven ökar för varje dag som går. Ge din gåva via formuläret nedan eller genom att swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet. 
 
Act Svenska kyrkans katastrofinsatser pågår på flera platser i världen. Din gåva används där den behövs mest.