Foto: Kent Pettersson

När ungdomarna tar över

På somrarna är några ungdomar anlitade som sommarteam och har hand om en del av församlingens verksamhet. Det blir kanske lite annorlunda, men det blir bra.

De gör kanske inte exakt som det är tänkt och processen kan verka kaosartad, men resultatet blir perfekt. En avslappnad inställning om att det löser sig råder när sommarteamet tar över fixandet kring gudstjänsten i Sollyckans kyrka.

– Är det här en disktrasa? frågar Noa Torstensvik.

En självklar fråga, kan tyckas, men det är inte helt givet vad den blå trasan ska användas till.

– Ja, eller egentligen inte. Men den används som det, svarar Evelina Johansson.

Evelina och Noa är tillsammans med Julia Svanå och Ella Ekstrand den tjänstgörande delen av sommarteamet den här söndagen. Det är några fler ungdomar som under sommaren får pröva på att arbeta några timmar i veckan i Varbergs församling.

– Vi fixar fika, ljud och projektor, säger Ella.

– Och har hand om barn också, fyller Evelina i.

– Och städar efteråt, tillägger Noa.

– Vi ser till att allt är stängt och låst när det är slut, fortsätter Ella.

Sommarteamare: Noa Torstensvik, Ella Ekstrand, Julia Svanå och Evelina Johansson är några av ungdomarna som är med i sommarteamet i Varbergs församling. Här står de redo att hjälpa till om någon behöver något extra vid kyrkfikat i Sollyckans kyrka. Foto: Kent Pettersson

De påminner om när Piff och Puff ska förklara något.

Läger för ensamstående vårdnadshavare

Församlingspedagogen Martina Hansson samlar dem för att kolla av lite saker med de som ska vara med och ta hand om barn på familjelägret i veckan som kommer. Vilka åker dit själva och vilka vill ha skjuts.

– Jag beger mig nu, men ni stänger och låser när ni är klara. Och ni som ska vara med lägret ser jag på tisdag, avslutar Martina innan hon som sista personal går från Sollyckans kyrka.

Lägret som några av ungdomarna ska vara med på är ett läger som Varbergs församling erbjuder ensamtstående vårdnadshavare som av olika anledningar, ofta ekonomiska, inte kan åka på semester. Nu får de åka bort några dagar och bo på lägergård och få mat och program, samt barnpassning för att få lite extra vila.

Kul och givande

Energiskt med mycket skratt fortsätter teamet att plocka undan efter fikat som avslutar kvällsgudstjänsten i Sollyckans kyrka.

– Vi gör det här för att det är kul och det är kul att vi är flera, säger Ella. Det är ju roligare att vara tillsammans och hjälpas åt.

– Det är kul att komma till kyrkan och kunna hjälpa till med något, tycker Evelina.

Givetvis spelar det in att de får lite betalt för att göra det också, och så går en del kanske i kyrkan ändå och tycker att det här är perfekt.

– Det är roligare att komma hit och sköta projektorn än att bara gå hit och inte göra något, säger Noa som styr projektordatorn en del gudstjänster resten av året också.  

Projektorn används för att visa texter som församlingen läser med i eller sjunger under gudstjänsten. Då är det viktigt att hålla koll på sakerna och en del gillar inte det.

– Det är lite läskigt med projektorn så jag brukar inte göra det, säger Ella som skötte ljudet idag.

Men det kan också gå fel, som innan gudstjänsten när det började tjuta i högtalarna. Något som skulle skapat oro hos många ljudtekniker tog Ella och Julia med ro.

– Jag antog att det inte var vårt fel så jag var inte så nervös, säger Ella.

Tre av dem var med i sommarteamet förra året också så de är ganska rutinerade nu och framför allt är de mycket i Sollyckans kyrka resten av året också. Ungdomssamlingar, gudstjänster, faddrar i konfirmandarbetet och nu då sommarteam. En naturlig och trygg plats att vara och växa på, lära sig nya saker som hur en disktrasa kan se ut, och ha kul med sina vänner.

Texten är också publicerad i Var med 2023 nummer 3. 
Av Kent Pettersson

Fler artiklar du kan läsa

Det här tycker ungdomar om vuxna

Relationen mellan ungdomar och vuxna kärvar lite ibland, och det ska den. Men kanske kan saker bli bättre. Läs hur några av ungdomarna i Sollyckans kyrka resonerar kring det här.

Linda trollar för Guds skull

Trolleri hör sådär spontant kanske inte hemma i kyrkan, men Linda Torstensvik tycker att det är utmärkta knep för att fånga uppmärksamheten när hon ska berätta om Jesus.

Porträtt på en kvinna som tittar in kameran.

Ungas utmaningar

Elsa Björling delar med sig av sin analys av vad som är de största problemen och utmaningarna i Varberg.

Klimatsmart gräsklippare

Slåtter med häst är ett klimatsmart sätt att skapa en äng.

Artiklar

Berättelser från vardag och verklighet som speglar livet.