Landskap med ruiner och stenbumlingar. Tält i bakgrunden.
Foto: ACT-medlem.

Insatser för jordbävningsdrabbade i Afghanistan

Nyhet Publicerad

Jordbävningarna som nyligen skakade västra Afghanistan har resulterat i att minst 1 300 människor mist livet, samtidigt som de materiella skadorna är enorma. Act Svenska kyrkan står redo att stötta de drabbade, och din gåva gör skillnad.

Mellan 7–15 oktober drabbades Heratprovinsen i västra Afghanistan av fyra kraftiga jordbävningar. Den kraftigaste mätte en magnitud av 6,3 på richterskalan. Beräkningarna av antalet dödsoffer varierar men det står klart att minst 1 300 människor omkommit samtidigt som tusentals hem i en mängd olika byar lagts i spillror. Flera skolor och en hel del infrastruktur har förstörts i skakningarna. Eftersom jordbävningarna skett i ett otillgängligt område har det tagit tid att utreda exakt hur stora skadorna blivit. 
 
– Jordbävningarna har framför allt drabbat människor som redan brottas med flera samtidiga svårigheter så som tiotals år av konflikt och naturkatastrofer, samt stor diskriminering av flickor och kvinnor. Förutom akut stöd, behöver responsen därför också fokusera på att öka motståndskraften inför framtida katastrofer, säger Fabian Pfeiffer, humanitär handläggare på Act Svenska kyrkan.

Porträttbild av Fabian Pfeiffer
Fabian Pfeiffer är humanitär handläggare på Act Svenska kyrkan.

Behov av mat, skydd och varma kläder

Till följd av jordbävningskatastrofen är behoven av mat, rent vatten och tillfälliga boenden nu enorma. Många barn har haft svåra upplevelser och insatser med psykosocialt stöd efterfrågas. Act Svenska kyrkan står redo att bistå den drabbade befolkningen genom våra partnerorganisationer inom ACT-alliansen. Våra partner har ordnat tillfälliga boenden i tält. Matpaket, vatten, kontantstöd, lakan, hushållsartiklar och hygienartiklar delas ut, och utbildningsinsatser förbereds för att kompensera för de skolor som tvingats stänga till följd av skalven.  
 
Då vintern närmar sig behövs även varma kläder och annan utrustning för att de drabbade ska kunna hålla sig varma innan nya riktiga boenden finns på plats. 
 
Din gåva behövs och gör livsviktig skillnad. Ge den via formuläret nedan eller genom att swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet. Act Svenska kyrkans katastrofinsatser pågår på flera platser i världen. Din gåva används där den behövs mest.