An flock fåglar flyger över Jerusalem.
Foto: Albin Hillert /WCC

Digital solidaritetsresa till Israel och Palestina 7-8 augusti

Nyhet Publicerad

Representanter från Kyrkornas världsråd, ACT-alliansen och Caritas International genomförde en digital solidaritetsresa till Israel och Palestina den 7-8 augusti. Syftet med resan var att ge stöd till svårt utsatta medlemskyrkor och andra samarbetspartner och bidra till ett globalt påverkansarbete för en rättvis, fredlig lösning av konflikten.

Delegationen träffade kyrkoledare och partnerorganisationer inne i Gaza som befinner sig i en extremt utsatt situation, däribland Act Svenska kyrkans samarbetspartner DPSR (Middle East Council of Churches, Department of Services to Palestinian refugees).

”Delegationen fick träffa doktor Bassam Abu Hamad, som berättade om hur de trots brinnande krig kan driva mobila hälsokliniker till stöd för den oerhört drabbade civilbefolkningen i Gaza” berättar Erik Lysén, Act Svenska kyrkans chef. 

Dr Hamad beskriver att behoven är enorma. Mer än 400 000 människor har kroniska sjukdomar som inte kan behandlas och många fler lider av olika slags kroppsskador på grund av de återkommande bombanfallen. Till det kan läggas psykiska trauman och ärr, som drabbat hela civilbefolkningen. 70 % av hälsovårdsinrättningarna i Gaza är förstörda och det enda sättet att nå drabbade människor är via de mobila hälsokliniker som DSPR och andra humanitära organisationer driver.   

Dr Hamad säger att de måste kunna nå människor som inte själva kan ta sig någonstans.  Den uppsökande verksamheten är nu helt avgörande. Bassam Abu Hamads avslutande ord bär Erik Lysén med sig: ”Kriget har inga regler. Det finns ingen respekt för mänskliga rättigheter och dödande fortsätter oupphörligt. Men vi är palestinier, så vi kommer aldrig att ge upp".

Kyrkornas världsråds generalsekreterare, professor Dr. Jerry Pillay, sa under samtalen: "Vi kommer att fortsätta arbeta för vapenvila och ett slut på kriget. Vi kommer att fortsätta följa den humanitära situationen, både när det gäller tillgång och bistånd. Och vi kommer fortsätta beröra frågan om vad som händer efter kriget. Vi måste sätta ihop planer för hur vi som kyrkor och andra trossamfund kan arbeta tillsammans för att bygga fred på lång sikt."

ACT-alliansens generalsekreterare Rudelmar Bueno de Faria reagerar på rapporterna från organisationer under det digitala mötet: "Det är oerhört frustrerande att se att vi förlorar vår mänsklighet. Som trosbaserade organisationer har vi ett ansvar att inte bara ge humanitär hjälp utan också att tala sanning till makten." 

Mer läsning från den digitala resan

Mer om vårt arbete i Israel och Palestina

Kriget i Gaza

Flyktingläger som träffas av bomber, brist på sjukvård, mat och rent vatten. Situationen i Gaza är katastrofal för människor på flykt. Barn som inte redan dödats av bomber, riskerar nu att dö av svält. Behoven av grundläggande förnödenheter är akut. Din gåva behövs!