Tanzania - Stöd varje flickas rätt till sin egen kropp

Könsstympning är nog det mest brutala sättet att minska kvinnors rätt till sitt eget liv. Tanzanias kristna råd har fått med sig lokala ledare i kampen mot stympningen. Allt fler flickor gör sina röster hörda och Svenska kyrkan stöder dem.

 • Sjuttonåriga Rebecca vägrar könsstympas, läs om henne i vår blogg!

  Sjuttonåriga Rebecca vägrar könsstympas, läs om henne i vår blogg! Foto: Martina Croner

 • Mzakiberi Mwita är en traditionell ledare som talar på nolltoleransdagen mot könsstympning:

  Mzakiberi Mwita är en traditionell ledare som talar på nolltoleransdagen mot könsstympning: "vi måste sluta skada våra flickor."

 • Sophia Mchomvu, en av projektassistenterna, är en förebild i arbetet mot könsstympning och en person många lyssnar på.

  Sophia Mchomvu, en av projektassistenterna, är en förebild i arbetet mot könsstympning och en person många lyssnar på.

 • Flickor och pojkar demonstrerar mot könsstympning. På plakaten står bl.a:

  Flickor och pojkar demonstrerar mot könsstympning. På plakaten står bl.a: "Föräldrar, varför förnedrar ni oss? Skicka oss till skolan istället.” Foto: Lennart Andreasson/IKON

I projektet ingår:

 • att ordna utbildningar om könsstympning och andra former av våld mot kvinnor och vilka negativa effekter de har.
 • Utbildningen riktar sig främst till lärare och elever.
 • läger för flickor och pojkar i tonåren för att förändra attityder
 • att bilda regionala kommittéer över religionsgränserna. Kommittéerna får både utbildning i själva sakfrågorna, könsstympning och våld mot kvinnor, men även i hur man påverkar andra och för kunskapen vidare.
 • Kommittéerna ansvarar sedan för att rapportera in misstänkta fall av könsstympning eller våld mot kvinnor i sina respektive områden.

Frågan om kvinnlig könsstympning i Tanzania är känslig. Det är en djupt rotad tradition och är som alla traditioner mycket svår att ändra på.  

– Vi för en kamp mot tystnaden och arbetar för att göra flickornas röster hörda, berättar Mary Shuma från Tanzanias kristna råd.

Hon ansvarar för det projekt Tanzanias kristna råd driver i distrikten Serengeti, Rorya och Singida för att minska könsstympning och andra former av könsrelaterat våld. I dessa distrikt könsstympas ungefär 70 procent av flickorna.  

Lokal anknytning öppnar dörrar
2014 är projektet inne på sitt fjärde år. Nyckeln till de framsteg som gjorts hittills är att kyrkan arbetar genom lokala nyckelpersoner och traditionella ledare och fått många av dem med sig i kampen. 

Skapad:2012-12-17 10:15:00

Tanzanias kristna råd driver projekt i distrikten Serengeti och Rorya för att minska förekomsten av könsstympning och andra former av könsrelaterat våld. Det är en kamp bland annat mot tystnaden. Många lever kvar i en övertygelse om att de gör rätt.

Läs mer om kampen mot tystnaden >>
Skapad:2012-12-17 10:25:00

"Vi har precis träffats. Nu gömmer sig tårarna i ögonen på oss båda. 'Det här är en av de svåraste frågor man kan arbeta med,' säger hon. Jag är i Dar el salam i Tanzania för att träffa Mary Shuma som arbetar mot kvinnlig könsstympning." Martina Croner arbetar med kommunikation för Svenska kyrkan i Tanzania.

Läs intervjun med Mary Shuma som arbetar mot könsstympning >>
Skapad:2012-12-17 10:30:00

När Domina blev bortgift krävde hennes man och svärföräldrar att hon skulle könsstympas. Men med stöd av sin familj lyckades hon i sista stund fly.

Läs mer om Domina >>

 

 

Projekt P190

Skapad: 2012-12-07 15:25:00
Laddar

Mer om projekt P190

 • Kvinnlig könssstympning förekommer bland både kristna och muslimer i minst 28 länder i Afrika och Mellanöstern samt några länder i Asien.
 • Varje år riskerar omkring tre miljoner flickor att utsättas för könsstympning.
 • Ingreppet görs oftast helt utan bedövning och verktyget kan vara en smutsig kniv, ett gammalt rakblad eller en glasskärva.
  Källa: FNS:s världshälsoorganisation WHO

 

//