Gymnasiet

Ett besök i katedralen bidrar med fördjupning i undervisningen i gymnasieskolans ämnen. Vi erbjuder program med olika teman, liksom möjligheten att skräddarsy ett program utifrån era önskemål.

Kristen tro och identitet

Vi samtalar med utgångspunkt i elevernas frågor och funderingar kring vad kristen tro och identitet kan innebära. Vi stannar till vid olika centrala kristna symboler i domkyrkan, såsom ljusbärare, dopfunt, korset och altare. Bibeln skrevs för länge sedan. Hur kan det komma sig att den är så viktig och aktuell för den kristna kyrkan än idag? Hur tolkar vi texterna idag; vad är det centrala? I vårt alltmer sekulariserade Sverige kan vi fundera över vad tro är; är det enbart något privat som man inte delar med andra?

Tro och vetande 

Vi vandrar genom domkyrkan och stannar till vid symboler och konstverk som talar om och väcker frågeställningar om tro, vetenskap och tolkningar av bibeltexter. Vetenskapen och den kristna kyrkan har en gemensam historia på gott och ont. Hur har det påverkat oss? Hur tänkte man förr? Hur tänker vi nu? Vi samtalar utifrån våra frågor och tankar.

Rit och tradition

Ett utforskande samtal om olika riter och traditioner kopplade till viktiga övergångar i en människas liv (födelse, vuxenblivande, bröllop och begravning). Vad innebär en rit och vilken roll spelar riter för oss människor? Vad innebär dopet? Hur går det till när man gifter sig? Vad är skillnaden mellan borgerlig och kyrklig vigsel? Hur kan en begravning gå till? Vi vandrar runt i domkyrkan och stannar till vid olika platser för att utforska ritens och traditionens betydelse i våra liv.

Orgelvisning 

Orglarna i domkyrkan är ett spännande instrument med många tekniska finesser och spännande historia. Hur fungerar en orgel? Tillsammans med en av kyrkans organister får eleverna veta mer om orgeln – det enda instrument man kan gå in i.