Lyssna

Gränsland hösten 2024

I gränslandet mellan rörelse och ställningstagande, mellan toner och ord, mellan svårighet och möjlighet uppmärksammas en ny existentiell fråga varje onsdag klockan 18:00 i S:t Johannes kyrka vid Triangeln i Malmö.

Samtal kring gränssituationer, kultur och livsfrågor

Svenska kyrkan Malmös satsning Gränsland lyfter allmänna existentiella frågor som rör sig i gränslandet mellan svårighet och möjlighet, mellan himmel och jord. Exempel på gränsland är de stora skiftena i livet, till exempel att gå från ung till vuxen, från utbildning till arbetsliv, men också frågor kring gränser mellan människor, segregation och integration.

Med Gränsland vill Svenska kyrkan Malmö vara med och bidra till samtal kring gränssituationer, kultur och livsfrågor. Här kan nya tankebanor födas och nya tolkningsnycklar för livet kan utbytas.

Samtalen inramas av musik, kultur och gudstjänst

Kvällens frågeställning inramas av musik- och kulturinslag, gärna i form av sådant som inte så ofta ryms i kyrkan, som dans och nycirkus för att ta några exempel. Varje Gränsland inleds med en mässa, en gudstjänst med nattvard klockan 17:30. Det går bra att komma till mässan eller komma direkt till kvällens programpunkt som startar klockan 18:00. 

Program Gränsland hösten 2024


4/9 OTROLIGT! HELIG! - nycirkus - PREMIÄR!

Euforisk lycka och oändlig smärta. Kroppen och själen har förlorat kontakten med varandra och känslorna flyter runt utan riktning. Tre cirkusartister och tre musiker söker efter förening mellan hjärta och hjärna, ett explosivt utforskande om vad det kan innebära att vara människa.
På scenen: Konstnärliga ledarna Fridamy Roth och Johan Stertman, cirkusartisterna Fridamy Roth, Markus Aarøy Vikse och Alva Harju, musikerna Rasmus Ringdahl, Agnes Kofoed och Christoffer Breman, tonsättaren Johan Stertman.
Med stöd från: Malmö Stad, Region Skåne och Cirkus Syd.

För den som vill ha mer cirkus pågår Southern Sweden Circus Festival i Malmö och Lund 6-15 september!


11/9 EN PARTNER PÅ BESTÄLLNING – om artificiella personligheters intåg i våra liv
Med en AI-partner kan du dela dina innersta tankar, hemligheter och lustar. Allt sker på dina villkor. Men vem är det du i realiteten kommunicerar med och vad gör utvecklingen med oss människor? Ikväll är du välkommen att utforska dessa frågor!
På scenen: Mats Johansson, filosof och docent i medicinsk etik.


18/9 MIRAKLET I GULLSPÅNG - samtal med regissör
Efter ett tecken från Gud köper två norska systrar en lägenhet i Gullspång. Sedan händer det otroliga och hemligheter uppdagas. Går det att tro på mirakel?
Miraklet i Gullspång är årets mest omtalade svenska dokumentär och Guldbaggebelönad.
På scenen: Maria Fredriksson, regissör, Maria Küchen, författare och kulturjournalist.

25/9 JAG ÄR AHED - reading 
Ahed Tamimi var bara 16 år när hon första gången greps av israelisk militär och dömdes till åtta månaders fängelse. Teater Nyland har skapat en föreställning om motstånd, musikens kraft och hoppet om förändring. Skådespelaren Josefin Iziamo läser delar av manuset som handlar om Ahed, tonåringen som blev världskänd som symbol för den palestinska frihetskampen.
På scenen: Teater Nyland och Josefin Iziamo 


2/10 RUTH - dans och musikföreställning

Ruth Maier har kallats för Norges Anne Frank. Knappt 20 år gammal flydde hon från Österrike till Norge där hon förälskade sig i poeten Gunvor Hofmo. De levde tillsammans till 1942, då hon arresterade, deporterades till Tyskland och vidare till Auschwitz.
På scenen: Philip Hartman, sång, Ronja Persson, piano, Waileth&Bardon, dans och koreografi.


9/10 INGEN RO OM NATTEN - möte med en författare
En ung man rör sig mellan Malmö och Köpenhamn. På den danska sidan jobbar han på kafé och träffar äldre kvinnor mot betalning. I Malmö finns fadern från Ghana, levnadskonstnären som kör taxi och driver flyttfirma trots att han saknar körkort – alltid beredd att hjälpa släkt och vänner men sällan engagerad i sonen. Ingen ro om natten är en sorgset desperat skildring av två städer, en far som alltid befinner sig i fjärran och en ung man utan hemvist. Karl Kofi Ahlqvist vann Författarförbundets Katapultpris 2024.
På scenen: Karl Kofi Ahlqvist, författare & Albin Tanke, präst och psykoterapeut


16/10 MALMÖ ARABIC ORCHESTRA & Islam Jaran - konsert

I Malmö Arabic Orchestra samlas 20 musiker från Malmö, alla med olika bakgrund. Tillsammans tolkar de musik från mellanöstern och låter den möta andra musikgenrer. Orkestern leds av Islam Jaran, en klassiskt utbildad violinist från Jordanien.
På scenen: Malmö Arabic Orchestra under ledning av Islam Jaran
För den som vill ha mer folkmusik pågår Malmö Folk Festival i Malmö 17-20 oktober!


23/10 VAKNA MIN SJÄL! VAKNA, HARPA OCH LYRA! - konsert
Harpan är ett av våra äldsta instrument. I gamla testamentet omnämns den på flera ställen som det instrument med vars hjälp vi lovsjunger Gud. Den spanska harpisten Claudia Besné Villanueva tar oss med på en musikalisk tidsresa genom fyra sekler.
På scenen: Claudia Besné Villanueva


30/10 I DE BLEKTA KARTORNAS LANDSKAP - en geografi för sorg -  performance
För den som drabbas av sorg kan det bli svårt att navigera i vardagen. Hur hittar man vägen fram när saknadens dimma blivit för kompakt? Artisten och musikern Anne Pajunen har arbetat med nyskapande scenkonst i över 25 år. Med sin röst och ett antal ovanliga instrument mejslar hon fram ett ljudligt och poetiskt landskap, och nya kartor ritas i sorgens och saknadens geografi.
På scenen: Anne Pajunen, sång/röst, live-elektronik och diverse instrument.

13/11 VI FANNS FÖRUT - Iris Bergcrantz - RELEASEKONSERT!
Iris Bergcrantz släpper nytt album!
Om övergångar mellan livets olika faser, att försöka växa in i den man ska bli men inte vara redo att släppa taget om den man var. Om psykisk ohälsa, medberoende, relationer och ensamhet. Men också om kärlek och om nyvunna vänskaper som lyser upp i natten. Iris Bergcrantz ärliga och innerliga musik är intim och temperamentsfull på samma gång. Den är en elektrisk mix av jazz, folk, impressionism och indiepop.
På scenen: Pianisten Calle Brickman, kontrabasisten Anders Fjeldsted, trummisen Andreas Fryland & sångaren Iris Bergcrantz


20/11 JESUS DU HAR FEL – filmvisning
”Jesus du har fel” – så kan du väl inte säga? Jo, säger prästen Maria Norberg: "För jag vet att en blind kan leda en blind utan att någon av dem faller i gropen.” I en dokumentärfilm om att i sin vardag bäras av en elrullstol, en handfull assistenter och en gudstro får vi följa prästen Maria som fötts med ett speciellt funktionshinder. Genom hennes sårbarhet påminns vi om vad som är viktigt med att vara människa.


27/11 HAR JULEN EN SJÄL?
"Vi är trygga just här, att få fira vår jul just så här", sjunger Mathias Holmgren i sin julsång Julen den ger ro. Mathias är känd från Fame Factory, Melodifestivalen och som tidigare sångare i dansbandet Barbados. Jakten på julen har just börjat men det är inte alla som får omslutas av julens värme. Mathias berättar om sitt liv med psykisk ohälsa och missbruk, och genom hans stora livsstilsförändring följs vi fram till julens själ.
På scenen: Mathias Holmgren, artist, Maria Küchen, författare och kulturjournalist & Sofia Söderberg, pianist

Programansvarig

Helena Myrstener

Präst, S:t Johannes kyrka, Svenska kyrkan Malmö

Mer om Helena Myrstener

Tjänstledig till 10 november 2024