Lyssna

Gränsland våren 2025

I gränslandet mellan rörelse och ställningstagande, mellan toner och ord, mellan svårighet och möjlighet uppmärksammas en ny existentiell fråga varje onsdag klockan 18:00 i S:t Johannes kyrka vid Triangeln i Malmö.

Samtal kring gränssituationer, kultur och livsfrågor

Svenska kyrkan Malmös satsning Gränsland lyfter allmänna existentiella frågor som rör sig i gränslandet mellan svårighet och möjlighet, mellan himmel och jord. Exempel på gränsland är de stora skiftena i livet, till exempel att gå från ung till vuxen, från utbildning till arbetsliv, men också frågor kring gränser mellan människor, segregation och integration.

Med Gränsland vill Svenska kyrkan Malmö vara med och bidra till samtal kring gränssituationer, kultur och livsfrågor. Här kan nya tankebanor födas och nya tolkningsnycklar för livet kan utbytas.

Samtalen inramas av musik, kultur och gudstjänst

Kvällens frågeställning inramas av musik- och kulturinslag, gärna i form av sådant som inte så ofta ryms i kyrkan, som dans och nycirkus för att ta några exempel. Varje Gränsland inleds med en mässa, en gudstjänst med nattvard klockan 17:30. Det går bra att komma till mässan eller komma direkt till kvällens programpunkt som startar klockan 18:00. 

Program Gränsland våren 2025


5/2 Märta Stenevi – möte med en politiker
Märta Stenevi, malmöbo och riksdagsledamot (MP), tidigare språkrör för miljöpartiet och jämställdhetsminister i Sveriges regering, samtalar med kyrkoherde Gunilla Hallonsten om politikens villkor.
På scenen: Riksdagsledamoten Märta Stenevi, Kyrkoherde Gunilla Hallonsten och Svanholm Singers under ledning av Sofia Söderberg.

 

12/2 Jag heter inte Fredrik, jag heter Marisol! - föreställning
Hur är det att vara två, både man och kvinna, att hela tiden befinna sig vid gränsen mellan könen? På ett lekfullt sätt, med sånger, dikter och prator, reder författaren Fredrik Ekelund/Marisol M ut hur det är att vara transvestit och att leva med en känsla av evig kluvenhet. Pianisten Annika Bjelk ackompanjerar och framför solostycken för piano.
På scenen: Författaren Fredrik Ekelund/Marisol M och pianisten Annika Bjelk.

 

19/2 Kafkalungan - författarsamtal
Cecilia Hansson har skrivit en av höstens snackisar, Kafkalungan, där vi får ta del av en inspirerande jakt efter Kafka. Det är en personlig genomläsning av Kafkas samlade verk i ljuset av vår samtid. Hon har grävt i arkiv i Wien, i Prag och i norra Sverige, och besökt sanatoriet i Tornedalen där hennes mormor vårdades för tuberkulos. Men allra mest har hon grävt i sig själv. Med Franz Kafkas hjälp. Här möts två lungor, Cecilias egen ”Kafkalunga” och så Kafkas.
På scenen: Författaren Cecilia Hansson och kontraktsadjunkt Lis Carlander

 

26/2 - Jag är en människa - föreställning
Det ropas på hårdare och längre straff, men vilka är människorna som hamnar bakom lås och bom? Hur hanterar de sin ilska, sin uppgivenhet och sin skuld? Går det att drömma om en framtid? Annica Carlsson Bergdahl har djupintervjuat 14 frihetsberövade kvinnor. Utifrån boken ”Jag är en människa” har hon, tillsammans med musikern Ida Gillner, skapat en föreställning.
På scenen: Författaren Annica Carlsson Bergdahl och pianisten Ida Gillner.

 

5/3 Tio tankar om själens hunger - författarsamtal
Den moderna människan har låst in sig i tiden, kastat bort nyckeln och gjort snabbheten till sitt livskoncept. Vad gör det med oss? Vad är det att vara människa och hur behåller vi tillit och hopp? Ärkebiskop emerita Antje Jackelén samtalar med pastoratsteolog Albin Tanke utifrån sin bok ”Tio tankar för själens hunger”. I slutet av samtalet öppnas en möjlighet för de närvarande att delta i samtalet.
På scenen: Ärkebiskop emerita Antje Jackelén och pastoratsteolog Albin Tanke.

 

12/3 Bindväv - konsertperformance
En hyllning till skapandet och skapelsen! Med improvisation som drivkraft bygger musikern Ellinor Ingvar-Henschen och poeten Åsa Maria Kraft en cirkulär konsert-performance baserad på texter ur det poetiska verket Enkel Cellulosa. I bakgrunden hotar ikonoklaster, men skapandets inneboende löfte om ständig återuppbyggnad övervinner förstörelsen. Under föreställningen improviserar Åsa-Maria ny poesi som presenteras direkt efteråt.
På scenen: Sopranen och pianisten Ellinor Ingvar-Henschen och poeten Åsa Maria Kraft.

19/3 Kropp, känslor och relationer - författarsamtal
Barn har rätt till hälsa, utveckling och kunskap, till ökad förståelse för hur kropp, känslor och relationer påverkar identitet, hälsa och sexualitet. Hur kan vuxna stötta barn i att skapa relationer, i att kommunicera och lära sig om hur normer och förväntningar påverkar oss? Möt föreningen jämlikt.nu som skapat boken Kropp, känslor och relationer.
På scenen: Författarna Johanna Ivarsson och Sofia Olovsson och pastoratsteolog Albin Tanke

 

26/3 TRENNE - konsert
Vad får man om man fyller scenen med stämsång, gitarrer, fioler, flöjter, piano, munspel och dragspel? Jo gruppen TRENNE! Poplåtar samsas med folkmusik och eftertänksamma ballader när Trenne spelar egna låtar från livets vindlande vägar.
På scenen: Musikerna Petra Kvist, Staffan Wester och Caroline Leander


2/4 Hur kunde det gå ännu längre? - författarsamtal

”Hur kunde det gå ännu längre?” Pekka Mellergård följer upp sin bok om Donald Trump och kristen högernationalism i ett samtal med Lis Carlander.
På scenen: Läkaren och författaren Pekka Mellergård och kontraktsadjunkt Lis Carlander.

 

9/4 Dansa min själ - performance
Dansa min själ, morgonen är nära. Natten flyr, dagen nalkas. Dansa min själ. Ord möter rörelse och rörelse flätas med toner i en personlig och livfylld performance skapad för Sankt Johannes kyrkorum.
På scenen: Dansarna Daniel Staley och Simon Olsson, sångaren Rebecka Dahlqvist och klarinettisten Annika Jessen 

 

16/4 Vi är inte idioter - förattarsamtal
Elisabeth Gerle, präst och författare, senast verksam som professor vid Lunds universitet samtalar med kontraktsadjunkt Lis Carlander om människosyn, marknadskrafter och våra stora samhällsutmaningar. Vilka värderingar önskar vi ska få fäste och utvecklas i vårt samhälle nu och i framtiden? Och hur bidrar teologi rakt in i frågor som rör klimat, ekonomi, psykologi, sociologi och demokrati?
På scenen: Prästen och författaren Elisabeth Gerle och kontraktsadjunkt Lis Carlander.



23/4 Forever young - en kväll baserad på PotatoPotatos föreställning
80-talsklassikern Forever Young blev snabbt en dansgolvsbanger då den kom. I en tid som präglades av rädsla för en stundande atombombsapokalyps fångade låten på ett hoppfullt sätt ungdomars dröm om ett liv bortom en värld hotad av förödelse. Med humor, sång och små ljusglimtar undersöker PotatoPotato hur vi hanterar vår tids största hot och hur det är att befinna sig i klimatkrisens väntrum. Alla känslor är tillåtna! Känslor är information. 
På scenen: PotatoPotato med regissören Helena Engberg Tunström och konstnärlig team.

Programansvarig

Helena Myrstener

Präst, S:t Johannes kyrka, Svenska kyrkan Malmö

Mer om Helena Myrstener

Tjänstledig till 10 november 2024