Finansiering

Läget just nu

Rapport från arbetet med extern finansiering (februari 2024)

Kororgelprojektet går nu in i en skarp fas, för nu är kontraktet undertecknat! Vi ser fram emot att konkret få följa byggandet av vår nya orgel, först i Metzlers verkstad utanför Zürich i Schweiz, och sen på plats i Linköping någon gång under sensommaren 2025. Invigningen är planerad till hösten 2025.

Vi har tidigare informerat att kororgeln kostar 1,2 milj Schweizerfranc, och med svensk moms är det ca 18miljoner svenska kronor. Hela projektet har också andra kostnader för en läktare, trappa, och annat som följer med ett stort orgelprojekt. Totalt är hel projektbudgeten på drygt 25 miljoner svenska kronor.

Vi har satt ett mål att försöka få hjälp med finansieringen genom insamlingar, ansökningar till fonder, och bidrag från företag. Målet är 12 miljoner svenska kronor. Redan nu har vi nått drygt 6 miljoner, det vill säga mer än halvvägs! Av detta är ungefär 1,6 miljoner kronor bidrag från privatpersoner. Vi värderar alla bidrag, och vi ser att många bidrar på olika sätt efter sin förmåga. Vi får bidrag som är allt mellan en veckopeng till en halv miljon kronor. Det värmer att det personliga engagemanget är så stort. Tack!

Varför ska man bidra?

Det finns flera goda skäl att bidra till detta ändamål:

  • Projektet Nya klanger i katedralen kommer att möjliggöra ett ännu rikare musikliv i Linköpings domkyrka till förmån för alla som besöker kyrkan.
  • Det kommer att stärka den pedagogiska verksamheten i musikskolan.
  • Projektet genomförs med högsta ambitioner inom hantverk, teknik, arkitektur och musikalisk kvalitet, med hållbarhet som ledstjärna.
  • Det förväntas väcka betydande intresse både nationellt och internationellt.

Hur kan du bidra?

Du kan redan nu bidra till projektet genom att använda Bg 730-6814 eller Swish 123 466 10 05. Arbetsgruppen kommer att söka bidrag från ett antal fonder och stiftelser, både lokala och internationella. Riktade aktiviteter kommer att genomföras där det lokala näringslivet och andra får möjlighet att lära känna projektet och ges möjlighet att bidra till den nya kororgeln.