Helena Berggren och Sara Karlsson Löfgren

Kyrkan möter NPF-familjer

Nyhet Publicerad Ändrad

Under hösten 2023 startade Svenska kyrkan Malmö projektet ”Kyrkan möter NPF-familjer”. Tanken är förbättra kyrkans bemötande av familjer i behov av särskilt stöd. Både barn med diagnos, föräldrar och andra familjemedlemmar.

– Vi önskar att familjer som kanske har känt att de vill gå på en gudstjänst eller ha ett dop men sett det som en omöjlighet i stället ska känna sig varmt välkomna. Att de som lever med ofrivillig ensamhet ska få känna sig sedda och efterfrågade, för ofta har man inte alltid energin att vara den som ständigt söker efter verksamheter och lösningar, säger Sara Karlsson Löfgren, pedagog i Svenska kyrkan Malmö och en av initiativtagarna.

Projektet har rönt positiva reaktioner och många NPF-familjer, intresserade och anställda har samlats i en webbaserad grupp där de kan utbyta tankar och erfarenheter. Det blir en tvåvägskommunikation där förståelse och ny kunskap kan få rum att växa. 

I projektet arbetar pedagogerna Sara Karlsson Löfgren och Helena Berggren, båda föräldrar till barn med olika NPF-diagnoser. Deras förhoppning är att få människor med osynliga funktionsnedsättningar att känna sig sedda, delaktiga och välkomna i kyrkor och verksamheter. 

– Vi vill att man lätt ska känna sig sedd när man söker informationen om kyrkan, och informationen ska vara lätt att hitta. Som förälder kan du vara rädd för att bli mött med oförståelse, suckar eller kommentarer. Att inte passa in igen. Det behöver var så tydligt att man är välkommen, säger Karlsson Löfgren. Kanske är inte tex söndagens gudstjänst för just din familj, men för just din familj kan vi göra en gudstjänst. 

Illustration av Helena Berggren

Precis som att det är viktigt att lyssna in från familjerna är det också viktigt att kunskapen når ut i församlingarna. Sara Karlsson Löfgren och Helena Berggren åker runt till Malmös olika församlingar och pratar med anställda.

– Vi kommer med en NPF-påse som man ska kunna hänga i kyrkorummet där det syns att det är en grupp som synliggörs, att du är välkommen hit. I påsen finns hörselkåpor, fidgets och annat, säger Karlsson Löfgren.

De har även satt ihop en grundläggande broschyr med grundläggande tips och råd för församlingsarbetare. Pausrum bör finnas för att familjer ska kunna dra sig tillbaka, ha samma fika och platser varje gång och att erbjuda förberedelsebesök.

Sara Karlsson Löfgren menar att det ofta handlar om att ha en ny blick, att komma ur gamla mönster där det fokuseras på hur det ska vara till att vidga vyn och se hur fler ska få plats. Projektet har fått grönt ljus att fortsätta även under 2024, och man hoppas på att kunna fortsätta bygga en stabil grund att stå på.

– Målet är inte att det ska vara projekt för alltid, utan integreras i Svenska kyrkan Malmös tanke, med lätthittad information och tillgängliga kyrkorum och verksamheter, säger Sara Karlsson Löfgren.


Är du själv del av eller anhörig till en familj med NPF?
Vi vill hemskt gärna höra från dig!
Kontakta: sara.k.lofgren@svenskakyrkan.se, helena.berggren@svenskakyrkan.se