Foto: Aron Jonason

Ögonblick

Göteborgaren Aron Jonason var Göteborgs och Västsveriges mest kände fotograf under 1800-talet. 26 sep – 29 sept 2024, kl. 9.00-17.00, Svenska Mässan

Han var även verksam som journalist, kåsör och hovfotograf, känd för sina ordlekar, judiska humor och för att vara den som ”uppfann” göteborgshumorn.

Albert Engström t ex, utnämnde honom till ”Storvitsir”. Aron Jonason (1838–1914), lämnade efter sig en bildskatt – allt från de finaste palatsen till slummen i de fattigaste delarna av staden. Det är oförglömliga dokumentära bilder av det arbetande Göteborg: varven, hamnen, bryggerierna, fabrikerna … Men också ögonblicksbilder från en svunnen tid.

Bokförlaget Korpen i samarbete med projektet ”Ögonblick” kommer inom kort ge ut en bok som visar ett antal av Aron Jonasons historiska bilder från innerstaden Göteborg tillsammans med nutida bilder tagna av fotografer knutna till Göteborgs-Posten och ett antal gatufotografer. Bilderna ackompanjeras av texter skrivna av biskop emeritus Per Eckerdal, universitetslektor Pia Lundqvist, författarna och konstnärerna Cecilia Grönberg och Jonas (J) Magnusson, poeten och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson, och författaren och journalisten Gunilla Grahn Hinnfors.

Fotografiska stråket finns att se på väggarna på plan 2 på Bokmässan.

Tors 26 sep – sön 29 sept 2024, kl. 9.00-17.00Svenska Mässan