Foto: Emma Persson/Fotografiska

"Ikoner" - En utställning om att få finnas

Nyhet Publicerad Ändrad

Glada Hudiks fotoutställning ”Ikoner” ” utgörs av 21 fantastiska porträtt där alla modellerna har Downs syndrom. Målet är att synliggöra människor som är en naturlig del av samhället men som väldigt sällan har fått synas i det offentliga rummet och i konsten. Utställningen startar med premiärvernissage onsdag 3 juli kl. 15 i S:t Johannes kyrka och inviger årets Pridevecka. Därefter kan du se utställningen fram till den 31 augusti.

Fotoutställningen Ikoner föddes ur ett unikt samarbete mellan Fotografiska Museet och Glada Hudik-teatern. För produktionen stod Helena Andersson och Linda Sandberg (idé och design), Emma Svensson (fotografi), Pär Johansson (konstnärlig ledare Glada Hudik-teatern) Pauline Benthede (globalt utställningsansvarig Fotografiska) samt Per Broman (grundare av Fotografiska Museet). Utställningen drivs av Glada Hudik-teatern i ett samarbete med ICA Stiftelsen.

En utställning om att få ta plats i samhället

Glada Hudiks fotoutställning ”Ikoner” visas på internationella scener och just nu på svenska ambassaden i Washington. En av modellerna som porträtteras är Miranda Johansson.

– Vi är lika värda som alla andra. Jag vill att alla ska se att vi med Downs syndrom är helt vanliga människor, säger Miranda.

”Ikoner” utgörs av 21 fantastiska porträtt där alla modellerna har Downs syndrom. Målet är att synliggöra människor som är en naturlig del av vårt samhälle men som väldigt sällan har fått synas i det offentliga rummet och i konsten. I porträtten blir de 21 modellerna ikoniska karaktärer: Jon blir Marlon Brando på motorcykel, Miranda tar Kate Winslets plats i fören på Titanic och Mats blir hårdkokt tv-snut som styr arbetet på en brottsplats.

Utställningen Ikoner handlar om drömmar, önskningar och om rätten att få finnas och vara en del av samhället, konsten och populärkulturen.

Downs syndroms plats i samhället

Färre och färre föds med Downs syndrom i och med fosterdiagnostik. I Danmark erbjuds alla gravida kvinnor fosterdiagnostik. Där föds 18 barn med Downs per år. Över 95 procent av kvinnorna i Danmark som får testresultatet att risken är hög att få ett barn med Downs väljer att abortera. I Sverige erbjuds allt fler kvinnor att göra test men en central bestämmelse saknas. Det är upp till varje region att bestämma vad som gäller. I takt med att gravida kvinnor i Sverige erbjuds test för kromosomavvikelser väntas en signifikant nedgång även här. 

Utställningen Ikoner är därför ett sätt att ge plats och synlighet i samhället. Om någon undrar är det den 21 kromosomen som delas på tre vid Downs syndrom (trisomi-21) och det 21:a kromosomparet får en extra kromosom. Den extra kromosomen finns därmed i nästan alla av kroppens celler.

Vem är vacker? Vem är cool? Vem får visas på museum? 

Finns det en barbiedocka med Downs syndrom? Har en kungafamilj fött någon med Downs syndrom? Varje bild, varje ikon ställer viktiga frågor om människan. Vem hon är och vilket värde hon har. Den ställer frågor om representation, synlighet och om vem som är skapad till Guds avbild. 

Glada Hudik använder ordet ikon i betydelsen kulturell ikon. I den religiösa kristna och kyrkliga världen ses ikonen som en helig bild eller avbild som speglar det himmelska och det gudomliga.

Alla modeller har parats ihop med miljöer de har en koppling till. Ida som drömmer om att spela huvudrollen i Svansjön är ballerina. Miranda som står vid relingen på Titanic vill bli skådespelare.

Besök utställningen i S:t Johannes kyrka

Välkommen att se utställningen ”Ikoner” - En utställning om att få finnas i S:t Johannes kyrka hela sommaren med start 3 juli.

Torsdag 4 juli kl 15.15 visas utställningen i kyrkan. Därefter sker det visningar varje onsdag kl 15.15 under hela juli månad.

Generella öppettider för utställningen
Måndag-tisdag 11.00 - 18.00
Onsdag 11.30 - 18.00
Torsdag-fredag 11.00 - 18.00
Lördag-söndag 10.00 - 16.00