Folk är ute på gatan och demonstrerar.
Foto: Camilla Castillo

Förändring genom påverkan

Act Svenska kyrkan arbetar med att påverka makthavare. Det ger oss möjlighet att komma åt grundorsakerna till fattigdom och förtryck, stärka de mänskliga rättigheterna och bidra till hållbar utveckling.

Vårt påverkansarbete

Det behövs långsiktigt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd. Men konkreta lokala projekt och bistånd räcker inte alltid. Med vårt påverkansarbete riktar vi oss till politiska beslutsfattare, men också till makthavare inom myndigheter, företag eller trossamfund.

Act Svenska kyrkan påverkar konkreta beslut, attityder och sociala normer. Som kyrka har vi ett ansvar att stå upp för de mänskliga rättigheterna och använda vår röst för att skapa förändringar för människor som lever i utsatthet. I kyrkliga sammanhang kallas detta för att använda sin profetiska röst.

Nyheter om Act Svenska kyrkans påverkansarbete

Digital solidaritetsresa till Israel och Palestina 7-8 augusti

Publicerad:

Representanter från Kyrkornas världsråd, ACT-alliansen och Caritas International genomförde en digital solidaritetsresa till Israel och Palestina den 7-8 augusti. Syftet med resan var att ge stöd till svårt utsatta medlemskyrkor och andra samarbetspartner och bidra till ett globalt påverkansarbete för en rättvis, fredlig lösning av konflikten.

Kommentar: Mycket positivt i nya strategin för Myanmar

Publicerad:

Regeringen har beslutat om en strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar för åren 2024–2026. Act Svenska kyrkan välkomnar bland annat att man lyfter samverkan mellan utvecklingssamarbete och humanitära insatser samt tydligheten om utsattheten för religiösa minoriteter.

Stora förändringar på gång i Sidas stöd till civilsamhällesorganisationer

Publicerad:

Just nu förbereder regeringen och biståndsmyndigheten Sida stora förändringar i modellen för hur Sverige stöder civilsamhällets organisationer i utvecklingsländer. Detta kan få mycket stora konsekvenser för Act Svenska kyrkans partner.

Styrka att vara kyrka

Kyrkor och andra religiösa aktörer har i många delar av världen stort inflytande över människors vardag, exempelvis över sociala normer och lagstiftning som påverkar nära relationer. Detta innebär att vi som kyrka har goda förutsättningar att bidra till positiv förändring. 

Den teologiska utgångspunkten för påverkansarbetet är att främja liv och att ta ställning för den som lever i utsatthet. Opinionsbildning och dialog är viktiga metoder i arbetet. Vi samarbetar ofta med andra organisationer och kyrkor i nätverk. Vi strävar också efter att ge människor som är berörda av olika beslut ett utrymme att själva påverka beslutsfattare och utkräva ansvar. 

Samarbete med lokala partner

Påverkansarbetet är en viktig del i arbetet vi gör tillsammans med partnerorganisationer i våra programländer och humanitära program. Det kan till exempel handla om att stärka kvinnors deltagande i fredsförhandlingar, använda FN-mekanismer för att försvara religionsfrihet och jämlika medborgarskap, eller om att försvara det demokratiska utrymmet så att lokala civilsamhällesaktörer kan fortsätta göra sina röster hörda.

Debattartiklar

Här kan du läsa Act Svenska kyrkans debattartiklar och repliker.

Möte i konferensrum på kyrkokansliet. Internationella reserensgruppen träffas.

Läs mer om våra påverkansfrågor

Act Svenska kyrkan bedriver påverkansfrågor gentemot beslutsfattare i både Sverige, EU och FN. Som kyrka och biståndsorganisation ser vi att vi har särskilt goda möjligheter att effektivt bidra till positiv förändring inom sju strategiska områden. Vi påverkar både konkreta beslut, attityder och sociala normer.

Någon sitter och arbetar på sin laptop.

Nyhetsbrev internationell utveckling och politik

Nyhetsbrevet riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av frågor om internationell utvecklingspolitik. Brevet innehåller analyser, debattartiklar och exempel på Act Svenska kyrkans påverkansarbete.

Exempel på förändringar som Act Svenska kyrkans påverkansarbete bidrog till 2023:

  • Studieresor och möten med lokala partner stärkte riksdagspolitikers engagemang för utvecklingen i Latinamerika. Ett Latinamerikanätverk startades i riksdagen och biståndet till Guatemala är kvar åtminstone ett år till.    
  • Act Svenska kyrkan var en stark röst för fortsatt svenskt stöd till civilsamhället i Israel och Palestina och i synnerhet civilbefolkningen i Gaza.  
  • Genom dialog med regeringspartierna och debatt i media påverkade Act Svenska kyrkan utformningen av regeringens biståndsreform.  
  • Efter möte med Act Svenska kyrkans partner skrev 36 nordiska parlamentariker ett brev till Honduras president för att uppmärksamma kvinnors och flickors utsatta situation i landet vad gäller sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR). 
  • Svenska kyrkans budskap om klimaträttvisa fick genomslag i media före, under och efter FN:s klimatmöte COP28.  
  • Publika event och möten mellan besökande partner och beslutsfattare bidrog till att kampen för demokrati och mänskliga rättigheter i Myanmar uppmärksammades.  

Exempel på påverkansarbete internationellt

  • Med bland andra Ärkebiskop emerita Antje Jackelén på plats på FN:s stora möte om kvinnors rättigheter fanns en religiös motvikt till konservativa religiösa aktörers starka motstånd mot kvinnors, flickors och HBTQI+-personers rättigheter.
  • Den globala kampanjen för jämställd familjerätt, där Act Svenska kyrkan är en drivande medlem, växte.  
  • Det bildades en internationell kampanj för Rätten till social trygghet som samlade 70 organisationer bakom ett upprop riktat till Världsbanken och Internationella valutafonden IMF.
  • Social trygghet lyftes som ett viktigt verktyg för klimaträttvisa på ett FN-möte när Act Svenska kyrkans rapport om detta presenterades på officiellt event på det globala klimatmötet, SB58, i juni i Bonn.  
  • Lutherska världsförbundets (LVF) generalförsamling lade fast om ett ambitiöst klimatmål och beslutade att LVF ska främja dialogmetoder inom frågor där polarisering kan ske mellan medlemskyrkor, till exempel mänskliga rättigheter, sexualitet och jämställdhet. 

 

Rapporter från Act Svenska kyrkan

Positionspapper och policy briefs för Act Svenska kyrkan

Act Svenska kyrkans årsberättelse 2023

Genom tro och handling gör Act Svenska kyrkan skillnad. Läs mer om hur det fungerar i praktiken. I årsberättelse 2023 berättar vi om resultat och viktiga slutsatser från humanitära insatser, långsiktiga utvecklingsprojekt och påverkansarbete.

Act Svenska kyrkans årsberättelse 2023 Foto: Magdalena Vogt
Trädkronor. Till vänster i bilden syns loggan för Agenda 2030.

Agenda 2030

Hösten 2015 förhandlade FN fram Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling. I en hållbar värld värnas alla människors lika värde, ekosystemen skyddas och ekonomin respekterar planetens integritet och gränser. Som kristna kallar vi detta för att ta ansvar för skapelsen.

Den knutna pistolen Non Violence, skapad av den svenska konstnären Carl Fredrik Reuterswärd utanför FN-huset i New York.

Samhällsengagemang och påverkan

Läs om Svenska kyrkans arbete i viktiga samhällsfrågor, ta del av debattartiklar, brev till beslutsfattare och positionspapper. Här finns också mer information om arbetet för fred och försoning, hur Svenska kyrkan påverkar globalt och om hur kristna runt om i världen stöttar varandra.