Foto: Magnus Aronson/Ikon
Katastrofinsatser

Flykt från krig och svält i Sudan

Omkring 10 miljoner människor befinner sig på flykt undan hårda strider och svält i Sudan. Act Svenska kyrkan bistår med mat, sjukvård och utbildning till hundratusentals som flytt till grannländerna på grund av våld och hunger.

Striderna i Sudan utbröt våren 2023 när de tidigare samarbetsparterna inom armén och paramilitära Rapid Support Forces började strida mot varandra. Situationen har nu förvandlats till ett omfattande och utdraget krig. 

Våldet och klimatorsakade katastrofer har lett till matbrist och nu står landet inför massvält och en av världens största flyktingkriser.

Din gåva används bland annat till:

  • Matpaket
  • Rent vatten
  • Trygga platser för barn
  • Grundskola för barn på flykt
  • Avancerad sjukvård och operationer
  • Medicinsk utrustning och mediciner

Stöd Act Svenska kyrkans arbete genom att swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet. Våra katastrofinsatser pågår på flera platser i världen. Din gåva används där den behövs mest.

Stöd i angränsande länder via ACT-alliansen


Fler än tio miljoner människor räknas som internflyktingar i landet, medan fler än två miljoner tagit tillflykt utomlands. De flesta av dem har flytt till grannländerna Sydsudan, Etiopien och Egypten och befinner sig i olika läger. Där bistår Act Svenska kyrkan genom samarbetet inom ACT-alliansen med bland annat hälsovård, psykosocialt stöd, rent vatten, mat och skydd.  

Mottagarländerna  kämpar själva med stora svårigheter och  knappa medel för att ta emot alla flyktingar. Framförallt i Sydsudan är situationen svår med bristande förutsättningar att  ta emot människor som gått igenom stora trauman och är i behov av skydd, mat, vatten och inte sällan även vård.

Att trygga barns behov av utbildning är en prioriterad del av de insatser Act Svenska kyrkan stödjer i de aktuella grannländerna. Stort fokus ligger också på att värna barns skydd och att minska risken för könsbaserat våld. Män utsätter barn och kvinnor för systematiskt våld både tillföljd av konflikten men även som del av ett strukturellt förtryck inne i Sudan och i mottagarländerna.

Situationen har förvärrats allt eftersom i takt med att striderna fortgått och beskrivs som katastrofal. Så också situationen i många av lägren i grannländerna. Människor flyr både våld och hunger.

Officiellt har omkring 14 000 människor dödats i konflikten, men det egentliga dödstalet befaras vara betydligt högre. 

Nyheter om striderna i Sudan

Kriget i Sudan måste få ett slut

Publicerad:

I skuggan av en förödande hungerkris vädjar Sudans ärkebiskop Ezekiel Kondo om fred och en omedelbar stopp för vapenleveranser till de stridande parterna. Med över 25 miljoner hungrande och omfattande våld krävs internationellt skydd och stöd för att nå en fredlig lösning. Act Svenska kyrkan och partners fortsätter stödja fredsarbete och humanitär insatser i Sudan.

Hungersnöd och flykt från Sudan

Publicerad:

Hungersnöd är utlyst i det redan krigsdrabbade Sudan. Landet står inför en massvält och en av världens största flyktingkriser. Act Svenska kyrkan ger stöd till människor som tvingas fly över gränserna till Sydsudan, Etiopien och Egypten.

Striderna i Sudan - Gemensamt ekumeniskt uttalande

Publicerad:

Act Svenska kyrkan står bakom ett gemensamt uttalande om den allvarliga situationen och stridigheterna i Sudan, tillsammans med ekumeniska partner.

Mer om vårt arbete

Katastrofinsatser

Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder miljoner människors tillvaro varje dag. Act Svenska kyrkan samarbetar med partner runtom i världen som finns på plats både före, under och efter katastrofen.

Kvinna i prästkläder på en strand. Bakom henne leker några flickor.

Om Act Svenska kyrkan

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer.

Bild på en datorskäm, mobil och Ipad som visar innehålla från Kunskapsplattformen

Kunskapsportalen Actum

Kunskapsportalen Actum är för dig som vill lära dig mer om Act Svenska kyrkan och våra fem fokusområden. Fördjupa din kunskap genom videos, intervjuer med changemakers och interaktiva quiz.

Ge en gåva för världen

Som månadsgivare tar du ställning för alla människors rätt till ett värdigt liv.

Bli månadsgivare i dag