Den 26 april 1986 inträffade 1900-talets största teknologiska katastrof, endast 45 minuters flygtid från Sverige. Tjernobylkatastrofen var - och är - en angelägenhet för alla. Men idag är det märkvärdigt tyst i debatten.
I tre års tid reste den vitryska journalisten Svetlana Aleksijevitj i trakterna runt Tjernobyl och samlade vittnesmål om hur människor lever idag och hur de ser på det som skett. Arbetet resulterade i den prisbelönta boken Bön för Tjernobyl.
Åsa Kalmér, regissör: - Jag har arbetat med teater i 35 år och aldrig konfronterats med ett material som hotar mig personligen. Jag har heller aldrig läst berättelser som fått mig att börja gråta. Med detta material var det annorlunda. Flera gånger var jag tvungen att lägga ifrån mig boken för att berättelserna är obönhörliga.
Som regissör är det sällan man läser texter som är så livsviktiga att arbeta med. Både i ett svenskt perspektiv och ett globalt. Svetlana Aleksijevitjs samlade berättelser är texter som är oundvikliga inför sekelskiftet. Det är berättelser med livsnödvändiga budskap som måste föras vidare till många.
Nyhet / Publicerad 3 mars 2016
Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj 1999
En teaterföreställning framförd av Riksteatern Unga Riks.