Samtalet efter filmen leds av Hanna Toll - programledare i P3.
Medverkande: Ingemar Helgesson - sjukhuspräst, Andreas Jacobsson - filmvetare och Pär Anders Granhag - fil dr i psykologi.
På en gränsstation någonstans mellan himmel och jord tas de döda emot av guider. Under tre dagar får de hjälp att leta bland sina minnen för att hitta den avgörande händelsen i sina liv. Det utvalda ögonblicket, som kan vara allt från ett romantiskt möte eller en enkel middag hemma till en sista cigarett, skall sedan återskapas på film och utgöra varje individs personliga himmelrike att bäras med in i evigheten.
De upptäcker snart att det inte är någon enkel uppgift de står inför. Mellan de själssökande döda och gränsstationens hängivna personal växer relationer fram som speglar djupet och bredden av ett människoliv.
De människoöden filmen återger bygger på berättelser från hundratals människors minnen. Några av dem medverkar också i filmen. Deras personliga erfarenheter ger samtidigt en bild av Japans efterkrigshistoria.
Hirokazu Kore-eda blev internationellt uppmärksammad 1995 med spelfilmsdebuten Illusioner som prisbelönades på filmfestivalen i Venedig. Kore-eda har tidigare producerat dokumentärfilm för japansk TV, genomgående skildringar av människor i marginalen. Som exempel kan nämnas filmen om den förste japanske mannen som gick ut officiellt med att han var AIDS-sjuk och hans senaste dokumentär, som handlar om en man som lider av en hjärnskada orsakad av sjukhusets försumlighet.