Lyssna

Scenprogram 2015

för Se människan

Scenprogram Se människan 2015
 
TORSDAG 24 SEPTEMBER

09.15 – 09.25

En pärla för livet - morgonmeditation
Frälsarkransens pärlor finns på många människors handleder, i fickor och handväskor. Ett redskap för att fördjupad bön, närvaro och Gudskontakt. Camilla Lif håller morgonens meditation med utgångspunkt i tystnadens pärlor.

09.30 – 09.50

Vår existentiella längtan
De flesta människor har den, men många saknar ord för den. Och vi är ofta blyga inför att tala med varandra om den. Kanske är det i själva verket vår existentiella längtan vi bearbetar i gymmet och på rullskidorna? Camilla Lif samtalar med Eva Staxäng

Medarrangör Verbum 

10.00 – 10.30

Den svåra konsten att leva tillsammans länge
I sin bok Mitt liv som gift tipsar komikern Anna Mannheimer om hur man överlever en långvarig relation med förståndet och kärleken i behåll. Anna Mannheimer samtalar med Ludvig Lindelöf

Medarrangör Brombergs

10.30 – 10.50

När världen faller runtomkring 
I sin självbiografiska debutroman Och runt mig faller världen, skriver Marit Sahlström om att vara anhörig när världen rasar samman på grund av sjukdom och död och om hur man hjälper varandra att ta sig igenom. Marit Sahlström samtalar med Monica Eckerdal

Medarrangör Ordfront  

11.00 – 11.20

Vin, kvinnor, sång och den sinnlige Luther
Har Martin Luther något att säga om sinnlighet, sexualitet, eros och längtan? Elisabeth Gerle teolog och etiker, samtalar med Per Svensson

Medarrangör Verbum 

11.30 – 11.50

Rapport från helvetets förgård
Natalie Geramis bok Tysta rop – barns berättelser om sexhandel skildrar den handel med barns kroppar som pågår runtom i världen och de barn som utnyttjas. Natalie Gerami samtalar med Gunilla Hallonsten  

Medarrangör Ordfront, Ecpat

12.00 – 12.20

Irakisk Kristus
I tre år levde Hassan Blasim som flykting efter att ha varit tvungen att fly sitt hemland Irak. Med boken Irakisk Kristus, som skildrar det infernaliska tillståndet i dagens Irak, har han revolutionerat den arabiska litteraturen fån sitt nya hemland Finland. Hassan Blasim samtalar med Erika Hedenström. Samtalet förs på engelska.

Medarrangör Albert Bonniers förlag

12.30 – 12.50

Att se med egna ögon  
Rosa 13 år vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv. Genom att läsa Simone de Beauvoirs Det andra könet försöker hon förstå sin omvärld. Anna Höglund som skrivit och illustrerat boken om Rosa samtalar med Lars Gårdfeldt

Medarrangör Lilla Piratförlaget

13.00 – 13.20

Idag ska vi inte dö
45 dagar var Magnus Falkehed och Niclas Hammarstöm gisslan i krigets Syrien. Deras bok är en självutlämnande berättelse om tvivel, kärlek och hopp när livet ställs på sin spets. De samtalar med Marika Griehsel.

Medarrangör Norstedts förlag

13.30 – 13.50

Världens mest sekulariserade land? 
Många svenskar firar jul och påsk, döper sina barn och gifter sig i kyrkan, men kallar sig ändå inte troende och absolut inte religiösa. David Thurfjell, författare till Det gudlösa folket: de postkristna svenskarna och religionen samtalar med Anna Lindman om hur detta hänger ihop och om hur kristendomen trots allt präglar världens mest sekulariserade land.

Medarrangör Södertörns högskola

14.00 – 14.20

Förlåta och bevara sitt hjärta
Fred i vår inre värld är en förutsättning för fred och lyhördhet i relation till andra. Vad kan vi då göra för att öka utrymmet för kärlek och försoning i vårt eget inre? Kring dessa frågor samtalar författaren och poeten Margareta Melin med Lisbeth Gustafsson. Medarrangör Libris förlag och

Studieförbundet Bilda

14.30 – 14.50

Svart humor och meningen med livet
Som manusförfattare och medlem i Killinggänget har Martin Luuk främst gjort sig känd för sin humor. Men hans romandebut är inte en humorbok utan en berättelse om vänskap och meningen med livet. Martin Luuk samtalar med Magnus Sundell

Medarrangör Natur och Kultur, Studieförbundet Bilda

15.00 – 15.20

Älska, äga, plåga   
Poetry slam-poeten Olivia Bergdahl romandebuterar med Efter ekot, en berättelse om att göra våld på sig själv för kärleks skull och att plötsligt befinna sig mitt inne i en relation där kärleken förvandlats till förtryck. Olivia Bergdahl samtalar med Christina Byström

Medarrangör Ordfront

15.30 – 15.50

Skenet bedrar 
Huvudpersonen i Lars Gustafssons roman Doktor Wassers recept är en förebildlig och imponerande figur, men är han verkligen den han verkar vara? Lars Gustafsson samtalar med Dan-Erik Sahlberg om identitet, identitetsstöld, kärlek och konst.

Medarrangör Albert Bonniers förlag

16.00 – 16.20

Författarnas frizon 
Dag Hammarskjöld, Karin Boye, Lars Ahlin och Anita Goldman. I närmare åttio år har svenska författare levt och skrivit i "författarborgen", som Sigtunastiftelsen kommit att kallas. Ylva Eggehorn, själv författarstipendiat, har skrivit en bok om stiftelsens särskilda bidrag till den svenska litteratur- och idéhistorien. Hon samtalar med NN. (info uppdateras)

Medarrangör Libris, Sigtunastiftelsen

16.30 – 16.50

Katarina Taikon, Katizi och svenska romers historia 
Böckerna om Katitzi, den romska flickan som drömmer om att få gå i skolan möter en ny generation unga läsare Lawen Mothadi, som skrivit en biografi över Katarina Taikon och författarens dotter Angelika Ström samtalar med Lena Olsson Fogelberg om hennes författarskap och kamp för romers rättigheter.

Medarrangör Natur och Kultur

17.00 – 17.20

Göra motstånd
Blå stjärnan är Jan Guillous nya roman i serien om brobyggarna och 1900-talets historia. I centrum står den norska motståndsrörelsen. Jan Guillou samtalar med Sara Blom om hur man bäst gör motstånd mot de krafter som vill bryta ned och förstöra. 

Medarrangör Piratförlaget  

17.30 – 17.50

Gud bortom bilderna 
Vi behöver språkets bilder för att överhuvudtaget kunna tala om Gud. Men de bilder vi gjort oss hindrar oss kanske samtidigt från att komma Gud nära. KG Hammars nya bok Släpp fången loss! är en uppgörelse med våra gudsbilder och en utmaning att finna nya. KG Hammar samtalar med Gunilla Kindstrand

Medarrangör Verbum

FREDAG 25 SEPTEMBER

9.15 – 9.25

En pärla för livet - morgonmeditation
Frälsarkransens pärlor finns på många människors handleder, i fickor och handväskor. Ett redskap för att fördjupad bön, närvaro och Gudskontakt. Tomas Sjödin håller morgonens meditation med utgångspunkt i de tre hemlighetspärlorna.

09.30 – 09.50

Det heliga nejet 
Att avstå och sovra bland önskningarna för att ge rymd och växtplats för något större är temat för krönikorna i Tomas Sjödins nya bok. Han samtalar med Birgitta Westlin om att hitta de positiva begränsningarna i sitt liv.

Medarrangör Libris 

10.00 – 10.20

Ett eget rum 
”Rummet” är ett nätforum där de som är utsatta för rasism kan dela erfarenheter och diskutera. Men bara den som själv är rasifierad är välkommen att delta. Nu har ”Rummet” blivit bok. En av initiativtagarna Judith Kiros samtalar med Alf Linderman om den rasism som genomsyrar vardagen och varför det behövs sammanhang som inte är för alla.

Medarrangör Ordfront  

10.30 – 10.50

Att leva, att åldras  
Claes Anderssons nya diktsamling beskriver sorgen i att leva och åldras på ett sådant sätt att man kanske lika gärna kan säga att det handlar om glädjen i att leva och åldras. Han samtalar med Lena Sjöstrand. 
Medarrangör Schildts & Söderströms

11.00 – 11.20

Gud om vi ska talas vid måste jag vara helt ärlig
I en verbal jakobsbrottning med Gud söker Ann Heberlein svar på de klassiska teologiska frågorna om allmakten och ondskan och ifrågasätter Guds patriarkala framtoning.
Ann Heberlein samtalar med Caroline Krook.

Medarrangör Albert Bonniers förlag 

11.30 – 11.50

Första kärleken 
I Som eld skildrar Sara Lövestam den första stora kärleken mellan två unga tjejer på en skärgårdsö. Men alla sommarlov har ett slut och hur får man ihop sommarens frihet och vardagens tvång? Sara Lövestam samtalar med Marika Palmdahl.

Medarrangör Lilla Pirat förlaget

12.00 -12.20

Arbeta bör vi annars dör vi
I sin nya bok tecknar Roland Paulsen bilden av Arbetsförmedlingen som ett byråkratiskt ekorrhjul där tjänstemän nitiskt följer absurda regelverk de själva inte tror på. Vi bara lyder är en personlig uppgörelse med hela idén om lönearbetets nödvändighet. Roland Paulsen samtalar med KG Hammar.

Medarrangör Atlas 

12.30 – 12.50

Marie Louise Ekmans två liv  
Hennes konst, filmer och teaterpjäser har genom åren både provocerat och roat och hon har konsekvent skapat sitt eget uttryck. I Klas Gustafsons biografi berättar Marie-Louise Ekman öppenhjärtigt om livet, konsten och om varför varje människa har två liv. Marie Louise Ekman och Klas Gustafson samtalar med Lena Sjöstrand.

Medarrangör Leopard förlag

13.00 – 13.20

Trolleri och socialdemokrati 
Romanen Rörelsen är en berättelse om vår strävan efter sanning och samhörighet och priset vi är villiga att betala för att få färdas någon annanstans. John Ajvide Lindqvist samtalar med Dan-Erik Sahlberg.

Medarrangör Ordfront

13.30 – 13.50

Flickan jag en gång var
Spådomen är en roman om en ung kvinnas väg in i vuxenlivet, och om att vilja tre saker: att skriva, att vara fri och att få orgasm. Agneta Pleijel samtalar med Dan-Erik Sahlberg

Medarrangör Norstedts

14.00 – 14.20

En god människas irrfärder 
Arne Murberg är inte något nobelprisämne. Men han är en god människa och när hans far på sin dödsbädd ger honom ett uppdrag gör han sitt bästa för att ro det i land. Håkan Nesser samtalar med Claes-Bertil Ytterberg om romanen Dagar i Berlin.

Medarrangör Albert Bonniers förlag 

14.30 – 14.50

Märkt av krig och flykt
Astrid Seeberger kom till Sverige som 17-åring från Sydtyskland. Boken Nästa år i Berlin beskriver en flykt från ett skuldtyngt land och en mor som aldrig hämtade sig från upplevelserna av andra världskriget. Astrid Seeberger samtalar med Lena Olsson Fogelberg.

Medarrangör Weyler förlag

15.00 – 15.20

Astrid Lindgrens andra världskrig 
Krigsdagböcker 1939-1945, är en personlig skildring av de dramatiska händelserna under andra världskriget. Den tid då Astrid Lindgren också börjar skriva för barn. I Jens Andersens biografi Denna dagen ett liv får vi också möta nya sidor av Astrid Lindgren. Jens Andersen och författarens dotter Karin Nyman samtalar med Erika Hedenström.

Medarrangör Norstedts, Salikon förlag

15.30 – 15.50

Vårt inre Afrika  
I femtio år har Lasse Berg beskrivit världen bortanför vår horisont. I nya boken får vi med hjälp av fotografen Carl Douglas bilder följa med på resa genom Afrika i den mänskliga evolutionens spår. Lasse Berg samtalar med Gunilla Hallonsten.

Medarrangör Ordfront

16.00 – 16.20

Konst blir till frihet 
Vilka energier förlöses när man läser en bok? Och hur går det till när konst blir revolt och frihet? Om detta samtalar Birgitta Holm, författare och professor i litteraturvetenskap, med Lena Sjöstrand.

Medarrangör Ordfront

16.30 – 16.50

Ägd 
Medan många helt står utanför arbetsmarknaden arbetar andra dygnet runt med otrygga arbeten som ständigt kräver mer. Vilka personliga uppoffringar behöver man egentligen göra för att klara sig på dagens arbetsmarknad? Elise Karlsson, aktuell med romanen Linjen samtalar med Birgitta Westlin.

Medarrangör Natur och kultur 

17.00 – 17.20

Att slå mot de som slår 
Hur länge kommer mäns våld mot kvinnor fortsätta att begränsa kvinnors livsutrymme utan att samhället reagerar? Och är det någonsin rättfärdigat att bruka våld? I Maria Svelands nya roman Befrielsen tar en grupp kvinnor lagen i egna händer och slår tillbaka. Maria Sveland samtalar med Gunilla Molloy.

Medarrangör Leopard förlag 

17.30 – 17.50

Leva nära missbruk
April i anhörigsverige är en bok om den sorg och den tillitsbrist, förnekelse, rädsla, otrygghet och skam som man ärver som anhörig till missbrukare. Susanna Alakoski samtalar med Anna Östberg.

Medarrangör Albert Bonniers Förlag

18.00 – 18.20

Allt jag inte minns 
Jonas Hassen Khemiri har skrivit en berättelse om kärlek i vår hypersnabba tid, om priset vi människor betalar för att leva tillsammans. Men också om minne, författarskap, pantrar och parasiter. Jonas Hassen Khemiri samtalar med Erika Hedenström.

Medarrangör Albert Bonniers Förlag

18.30 – 18.50 

Ärkebiskopen möter Heléne Lööw
I sin nya bok Nazismen i Sverige 2000-2014 beskriver historikern Helene Lööw de nationalistiska rörelserna i Sverige de senaste åren. En nazism som många felaktigt trott var på utdöende. Hon samtalar med Antje Jackelén.

Medarrangör Ordfront

LÖRDAG 26 SEPTEMBER

9.15 – 9.25 

En pärla för livet - morgonmeditation
Frälsarkransens pärlor finns runt många människors handleder, i fickor och handväskor. Ett redskap för att fördjupad bön, närvaro och gudskontakt. Stefan Edman håller morgonens meditation med utgångspunkt i den gröna skapelsepärlan.

9.30 – 9.50

Gruppförlovning någon?  
Fyra vänner lär känna varandra i Umeå under 70-talet. De flyttar ihop i ett kollektiv och ägnar dagarna åt att demonstrera och spela folkmusik. Katarina Mazetti samtalar med Ann-Louise Eriksson om en generation som tog sina åsikter till gatan, spelade, organiserade och gruppförlovade sig.

Medarrangör Alfabeta

10.00 – 10.20

Då var allt levande och lustigt 
Clas Bjerkander var bondesonen som fick studera för Linné, men vars fattigdom tvingade honom tillbaka till Västergötland och prästyrket. Kerstin Ekman samtalar med Esbjörn Hagberg om att lära känna en människa som levde för länge sedan genom det skrivna han lämnat efter sig.

Medarrangör Albert Bonniers förlag

10.30 – 10.50

Buuu! 
Vad är det som är det som lockar barn att låta sig bli skrämda halvt från vettet, och vad driver författare att skriva för dem? Kan det finnas fördelar med att tidigt upptäcka och konfronterad med sina rädslor? Lena Ollmark, författare till böckerna Inmurade och Brännmärkta samtalar med Lotta Fång

Medarrangör B Wahlströms

11.00 – 11.20

Brottets bana 
Leif GW Persson är aktuell med en ny kriminalroman Bombmakaren och hans kvinna. Han samtalar med Claes-Bertil Ytterberg om boken och ett liv i brottets tecken

Medarrangör Albert Bonniers förlag

11.30 – 11.50

Skräck i flera skepnader 
Mattias Hagbergs De användbara är en gotisk skräckroman, men också en berättelse om de totalitära tankar som präglade Europa åren före andra världskriget. Han samtalar med Elisabeth Hjorth.

Medarrangör Natur och kultur 

12.00 – 12.20

Kind of Blue  
Att leva med MS kan vara ett rent helvete. Men det behöver inte vara så hela tiden. Bluessångerskan Louise Hoffsten har levt med sin sjukdom i snart tjugo år och har lärt sig att ta vara på ögonblicken av lycka, både i musiken och hemma i familjen. Hon samtalar med Annika Broman. 

Medarrangör Forum

12.30 – 12.50 

Bankernas sammansvärjning 
Svenska folket har ofattbara 2 800 miljarder kronor placerade i fonder. Men vem är det som vinner på vårt fondsparande? Ekonomijournalisten Joel Dahlberg synar i sin bok Sammansvärjningen den svenska fondmarknaden och bankerna som dominerar den. Han samtalar med Mikael Ringlander.

Medarrangör Ordfront 

13.00 – 13.20

Den sårade divan
Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs föddes ungefär samtidigt och blev alla erkända konstnärer men också diagnosticerade som psykiskt sjuka. Karin Johannisson sätter deras öden i relation till kultur, psykiatri, kön, kropp, sexualitet. Hon samtalar med Alf Linderman.

Medarrangör Albert Bonniers förlag

13.30 – 13.50

I varje stund är vi fortfarande vid liv 
Poeten Tom Malmquist romandebuterar med en bok om det år då ett barn kom till världen men en hustru och en far lämnade den, om att vara vid liv och om dottern som förändrade allt. Tom Malmqvist samtalar med Elisabeth Hjorth.

Medarrangör Natur och kultur

14.00 – 14.20

Fredens janusansikte
Krig brukar sällan sluta i en entydig känsla av befrielse, men andra världskriget har på många sätt varit det stora undantaget. Det goda besegrade det onda punkt. I sin bok År noll, om fredsåret 1945 ifrågasätter holländske Ian Buruma den bilden. Han samtalar med KG Hammar. Samtalet förs på engelska.

Medarrangör Natur och kultur

14.30 – 14.50  

Det kunde varit jag 
Serietecknaren Sara Olausson satte sig en dag ner på trottoaren bredvid Felicia som tiggde utanför mataffären. De blev vänner och Sara Olausson startade en Facebook-sida för att berätta om tiggarnas tillvaro och samla in pengar för att hjälpa. Nu har hennes och Felicias berättelse blivit bok. Sara Olausson samtalar med Sara Blom

Medarrangör Kartago  

15.00 – 15.20

Peter, Vargen, Ronja, Madicken, Bullerbybarnen och de andra
Ilon Wikland kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Med en karriär som spänner över sju decennier har hon som få andra bildsatt den svenska barndomen. Ilon Wikland samtalar med Mark Levengood om sitt liv, konstnärskap, vänskap och samarbete.

Medarrangör Lilla Piratförlaget, Piratförlaget

15.30 – 15.50

Kyrkan mitt i byn 
Under nästan ett millennium har kyrkor spridit inte bara den kristna läran utan också nyheter, propaganda, lagar, konst, musik och kunskap. Denna kulturhistoriska insats står i centrum när Carin Bergström skildrar sockenkyrkans roll i våra förfäders liv. Hon samtalar med Stefan Eklund.

Medarrangör Natur och kultur

16.00 – 16.20 

Med en lapp om halsen
Vad kan fantasins ord och bilder berätta om flykting- och krigsbarnens erfarenheter som inte medierna kan förmedla? Ulf Stark och Stina Wirsén är aktuella med barnboken Systern från havet, om de barn som kom till Sverige som krigsbarn från Finland under andra världskriget. De samtalar med Christina Byström.

Medarrangör Bonnier Carlsén 
 
16.30 – 16.50 

Musik, brott, beroende och Jesus
Sebastian Stakset, aka Sebbe Staxx, känd från hiphop-gruppen Kartellen, berättar om resan bort från kriminalitet och droger. Om barndomen och mobbingen och det avgörande mötet med Gud. Han samtalar med Magnus Sundell.

Medarrangör Norstedts och Studieförbundet Bilda

17.00 – 17.20 

Medan jag var ung 
Ego-historia kallar historikern Yvonne Hirdman arbetet med sin självbiografi, nutidshistoria från 40-tal till 90-tal reflekterad genom det egna livet. Den vittar om ett spännande liv fyllt av kamp för kvinnans rättigheter, men också om osäkerhet och vånda. Yvonne Hirdman samtalar med Erika Hedenström.

Medarrangör Ordfront

17.30 – 17.50 

Vårt behov av historiska romaner 
Conn Iggulden debuterade som författare historiska romaner om den romerske härskaren Julius Caesars liv. Nu är han aktuell med andra delen i en romansvit om rosornas krig. Men vad är egentligen grejen med historiska romaner? Varför har de en sådan hängiven läsekrets? Conn Iggulden samtalar med Martin Lind. Samtalet förs på engelska

Albert Bonniers förlag

SÖNDAG 27 SEPTEMBER

9.15 – 9.25 

En pärla för livet - morgonmeditation
Frälsarkransens pärlor finns på många människors handleder, i fickor och handväskor. Ett redskap för att fördjupad bön, närvaro och Gudskontakt. Maria Küchen håller morgonens meditation med utgångspunkt i bekymmerlöshetens blå pärla.

9.30 – 9.50

Tidens tecken 
Sigge Eklund och Alex Schulman har skrivit en bok med reflektioner om hur vi förhåller oss till tid i dagens stressade samhälle. Jakt på medveten närvaro kan förvandlas till ett krig, men tid kan också användas som ett sätt att berätta en historia. De samtalar med KG Hammar.

Medarrangör Bookmark förlag

10.00 – 10.20

Ärkebiskopen möter Tomas Bannerhed
Hur vet en gök att den är en gök? Och när infaller starens tid? Tomas Bannerhed har skrivit den uppmärksammade romanen Korparna och talat om fåglar i Sveriges Radio. Nu kommer I starens tid med fotografier av Brutus Östling: betraktelser om den förunderliga naturen och om fåglarnas plats i våra liv. Författaren samtalar med Antje Jackelén. 

Medarrangör Weyler förlag

10.30 – 10.50 

Skriva för livet
Tamerinstitutet som 2009 fick ALMA-priset för sitt arbete med folkbildning och för ungas läsande är aktuellt med en bok med berättelser skrivna av unga från Palestina. Möt Haya Atatrah, ung skribent från Ramallah på Västbanken, i ett samtal med Göran Rosenberg om läsandet och skrivandet som ett sätt att förstå och spegla sin vardag Samtalet förs på engelska.

Medarrangörer Diakonia, Studieförbundet Bilda, Natur & Kultur, Svenska Postkodlotteriet, Rädda Barnen  

11.00 – 11.20

Söndag klockan elva
Söndagarna fungerar som viloplatser och riktmärken, även för nutidsmänniskan. Maria Küchens nya bok hämtar inspiration i kyrkoårets texter, en uråldrig väg genom att följa genom vardagen och evigheten. Hon samtalar med Fredrik Hedlund 

Medarrangör Artos

11.30 – 11.50

I skuggan av geniet 
Carl Fredrik Hill och hans syster Marie-Louise delade intresset för måleriet, men medan han reste till Paris för att måla blev hon kvar hos familjen i Lund. Kerstin Norborg samtalar med Ann-Louise Eriksson om att leva nära konstnärskap och psykisk sjukdom.

Medarrangör Natur och kultur

12.00 – 12.20 

Svenska rasbiologins fader 
Maja Hagerman har skrivit en biografi över läkaren och rasbiologen Herman Lundborg. Mannen som åtog sig ett storslaget uppdrag: att "rädda det svenska folket" genom att dela upp befolkningen i högre och lägre raser. Maja Hagerman samtalar med KG Hammar

Medarrangör Norstedts

12.30 – 12.50 

Ärkebiskopen möter Carina Bergfeldt
I sin bok Sju dagar kvar att leva berättar journalisten Carina Bergfeldt om mötet med den dödsdömde fången Vaughn Ross i fängelset Huntsville, Texas. Vad har de dömda, fångvakterna och offrens familjer att säga om straff och försoning? Författaren samtalar med Antje Jackelén.

Medarrangör Norstedts

13.00 – 13.20

När ytan rämnat   
”Det är klart att ingen bryr sig om någon annan egentligen” säger Karin huvudpersonen i Karolina Ramqvists Den vita staden, en fristående fortsättningen på genombrottsromanen Flickvännen som skildrar en ensam ung kvinnas utsatthet i skuggan av grov kriminalitet. Karolina Ramqvist samtalar med Ylva Leitzinger.  

Medarrangör Norstedts

13.30 – 13.50

Blåsten av ett temperament 
Sven Stolpe var ständigt i blåsväder. Slagfärdig, polemisk, i opposition mot samtidens kulturklimat skrev han skrev romaner, essäer, litteraturhistoriska verk och biografier. Han deltog som reporter i Finska vinterkriget och konverterade till katolicismen. Svante Nordin som skrivit en biografi över Sven Stolpe samtalar med Caroline Krook

Medarrangör Atlantis

14.00 – 14.20

Tills man dör lever man 
Vad är det konstigaste du har gjort av kärlek? Det barnsligaste du gjort som vuxen? Vilket är ditt livs största misstag? Niklas Källner, känd som den klurige reportern i SVT:s ”Skavlan” pratar i sin bok med människor om det vi kallar livet. Här samtalar han med Anders Wejryd.

Medarrangör Bonnier Fakta.

14.30 - 14.50

Mörkret vid tidens ände
Vi står inför en ny revolution inom fysiken. Higgspartikeln och strängteorin bidrar till bilden av ett världsallt oändligt mycket större än vad vi tidigare trott. Kanske är vårt universum bara en liten del av ett obegripligt storslaget multiuniversum. Fysikern Ulf Danielsson samtalar med Kajsa Wejryd om vad mörk materia och mörk energi kan lära oss om vårt förflutna och om vår framtid.

Medarrangör Fri Tanke förlag

15.00 – 15.20

Köpa paradis för pengarna 
I Hans Gunnarsson roman All inclusive reser en grupp svenskar till vad som borde vara paradiset. Obegränsat med mat och vin, en ständigt flödande sol och hav. Men deras liv präglas ändå av tomhet, valhänthet och vånda. Hans Gunnarsson samtalar med Maria Ottensten

Medarrangör Albert Bonniers förlag  

15.30 – 15.50

Vår tro som min?
Den apostoliska trosbekännelsen har varit en samlingspunkt för kristna över hela världen i snart tvåtusen år. Men kan vi idag bekänna en tro som den formulerades för mycket länge sedan? Cristina Grenholm samtalar med Carl Otto Werkelid om det gemensamma som motvikt mot vår tids individualisering.  

Medarrangör Verbum

16.00 – 16.20

Finns det liv finns det hopp 
Henning Mankells Svenska gummistövlar är den fristående fortsättningen på Italienska skor. En roman om att känna hur ett förspillt liv går mot sitt slut när allt plötsligt får en oväntad vändning. Henning Mankell samtalar med Johanna Gustafsson Lundberg

Medarrangör Leopard förlag

16:30-17:00

Frälsarkransens far 
När Martin Lönnebo skapade Frälsarkransen kunde ingen förutse hur spridd, älskad och använd den skulle bli. Nu fyller den tjugo år och tusentals svenskar har med dess hjälpt vänt uppmärksamheten inåt mot den bit av himlen som finns inom var människa. Martin Lönnebo samtalar med Tomas Lerner.

Medarrangör Verbum