Foto: Malin Singelsö

"Vi ville att dopet skulle vara lättsamt"

När Linnéa och Alexander Westling skulle döpa sitt tredje barn, sonen Alfred, var tanken att slå på stort. Kyrkan skulle bokas och hela släkten bjudas in. Men så kom pandemin och planerna förändrades.

— Vi har en stor familj och tanken var att denna gång ha ett större dop än tidigare. Men i och med pandemin så flyttade vi fram dopet och höll det inom den närmsta kretsen istället. Vi blev cirka 30 personer.

Två år gammal

Alfred hann fylla två år innan det var dags för dop. Men att låta döpa ett lite äldre barn tycker Linnéa bara var roligt.

— I och med att han var lite äldre kunde han också vara med och bestämma en del saker själv. Alfred fick välja sina favoritlåtar till dopet så vi spelade Fattig bonddräng, De hjältemodiga och I ett hus vid skogens slut. Det blev väldigt personligt och det kändes bra.

Inte så strikt

För Linnéa och Alexander var det viktigt att dopet inte kändes strikt eller tillknäppt.

— Vi ville att det skulle vara lättsamt. Både musiken och själva dopet. Det blir kanske lättare när barnet är äldre. När Alfred fick vatten på huvudet så tyckte han att pappa också kunde få det. Det blev en rolig och fin dag för hela familjen!

Linnéa och Alexanders doptips

  • Tänk utanför boxen, lite som på bröllop. Känner du någon som kan spela eller sjunga? Vill du pynta med något extra? Gör det roligt och kul!
  • Var inte rädd för att döpa äldre barn! Det kan till och med bli extra kul eftersom barnet själv kan vara med och välja t.ex. musik, aktiviteter och mat.

Välkommen: en doptidning från Svenska kyrkan i Norrköping

Här nedan kan du läsa en digital version av den doptidning som skickas ut i Norrköpings pastorat.

Ett dop i en kyrka. En liten flicka bär ett dopljus för att överlämna till det nydöpta barnet.

Boka dop i Norrköping

Om du vill boka dop i någon av kyrkorna i Norrköping med omnejd och eventuell lokal för dopkalas kan du antingen boka här på webben, ringa eller mejla vårt administrativa centrum.