Fler frågor och svar om att planera begravning
Här kan du läsa fler frågor och svar om att planera en begravning och att boka en begravning via Svenska kyrkan i Umeå:
Här hittar du vanliga frågor och svar om begravningsceremonier och kostnader i samband med begravning. Hittar du inte svaret på din fråga kan du kontakta kyrkogårdsexpeditionen, se kontaktuppgifter längst ned på sidan.
Umeå pastorat erbjuder flera lokaler utan religiösa symboler som kan användas vid borgerlig begravning. Vid borgerliga begravningar väljer de anhöriga vem som ska leda begravningen. Det kan vara en anhörig, en person från begravningsbyrån eller någon annan.
Om du har särskilda önskemål kring din begravning och gravsättning (till exempel musik, begravningslokal, kremation, gravskick) rekommenderar vi att du skriver ned dessa.
Du kan till exempel fylla i ett dokument via en begravningsbyrå. Exempel på den här typen av dokument är Vita arkivet och Livsarkivet. Dokumentet är inte juridiskt bindande, men begravningsbyråer och Svenska kyrkan är eniga om att önskemål gällande begravning och gravsättning bör följas om möjligheterna finns.
Ett alternativ är att använda dokumentet ”Mina önskemål”. Här kan du ladda ned detta dokument som pdf att skriva ut och fylla i:
Många begravningsbyråer förvarar denna typ av dokument för kundernas räkning, men det kan också vara bra att ha ett eget exemplar och berätta för anhöriga var det finns. Det är inte möjligt att förvara dokumentet hos Svenska kyrkan.
Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till kremation (om det önskats av den avlidne), en gravplats i 25 år, gravsättning, vissa transporter, samt lokal för ceremoni utan kostnad för dödsbo och anhöriga. Det är redan betalt genom begravningsavgiften, som alla i Sverige betalar, oavsett om de är medlem i Svenska kyrkan eller inte.
Dödsboet står för många andra kostnader som till exempel kista, urna, svepning, kistdekoration, begravningsförrättare (vid en borgerlig begravning), vissa transporter med mera. Detta bekostas oftast av dödsboet eller från begravningsförsäkring om det finns en sådan. Givetvis kan även anhöriga bidra. Om dödsboets tillgångar inte täcker kostnaderna kan anhöriga vända sig till kommunen för att söka ekonomiskt bistånd.
Här kan du läsa mer om vad som ingår i begravningsavgiften och vad som inte ingår.
För medlemmar i Svenska kyrkan är en begravningsgudstjänst med präst, kyrkomusiker, vaktmästare och eventuella kistbärare kostnadsfritt eftersom de betalt detta via sin medlemsavgift.
Som medlem i Svenska kyrkan betalar du medlemsavgift. Den ger bland annat rätt till följande i samband med begravning, utöver de tjänster som bekostas via begravningsavgiften:
Det innebär att du har rätt till de tjänster som ingår via begravningsavgiften. Det är folkbokföringen och inte medlemskap i Svenska kyrkan som styr.
Om man vill ha en begravning i Svenska kyrkans ordning trots att den avlidne inte var medlem i Svenska kyrkan kan anhöriga göra en förfrågan om det vid begravningsbokningen. Om det blir godkänt av kyrkoherden kommer dödsboet att faktureras för kostnad för präst och musiker, och även för hyra av kyrkan om man är i en kyrka.
Det innebär att du har rätt till de tjänster som ingår via begravningsavgiften. Det är folkbokföringen och inte medborgarskapet som styr.
Här kan du läsa fler frågor och svar om att planera en begravning och att boka en begravning via Svenska kyrkan i Umeå:
Öppettider 10-12 och 13-14.30 (helgfria vardagar)
Telefon 090-200 25 20
E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se
Postadress Kyrkogårdsexpeditionen, Box 3184, 903 04 Umeå
Besöksadress Sandbackavägen 55
Ändrade öppettider februari
måndag 24 februari - öppet 13-14.30
Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.
Vad är viktigt att tänka på när man ska välja gravsten? Vilka regler gäller för gravstenar på de olika kyrkogårdarna? Hur gör jag för att sätta upp en ny sten? Varför är vissa gravstenar nedlagda? Här finns svar på dessa frågor.
Här finns vägbeskrivning och fakta om kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö: Norra kyrkogården på Sandbacka, Västra kyrkogården Väst på stan, Backens kyrkogård, Röbäcks kyrkogård, Tavelsjö gamla samt Tavelsjö nya kyrkogård.
Vilken skötsel kan jag beställa? Måste jag beställa skötsel? När planteras sommarblommor? Vilka betalningsalternativ finns? Här hittar du vanliga frågor och svar om gravskötsel på kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö.