Lyssna

Umeå stadsförsamling

En av Luleå stifts största församlingar sträcker sig från stadens centrum och norrut. Med fem kyrkor och flera lokaler är verksamheten varierad och omfattande.

Umeå stads kyrka

Likt en mindre katedral står Umeå stads kyrka vid älven i centrum sedan 1894. Vissa kallar den kort och gott för stadskyrkan. Den är välbesökt och rymmer under året olika slags gudstjänster och en omfattande musikverksamhet med många konserter.

Ersbodakyrkan

Ersbodakyrkan stod klar 1982 i ett område som kännetecknas av kulturell mångfald. Ersbodakyrkans profilområden omfattar diakoni, dialog med olika religioner och kulturer samt ett arbete med ideella medarbetare.

Ersmarkskyrkan

Ersmarkskyrkan är en samarbetskyrka mellan Svenska kyrkan och EFS. Det ursprungliga missionshuset byggdes ut och blev invigt som kyrka 1992. Idag är Ersmarkskyrkan på många sätt ”kyrkan mitt i byn” med ledorden vila, växande och omsorg.

Västerslättskyrkan S:t Staffan

Mitt i ett stadsdelscentrum står den särpräglade rundkyrkan som ursprungligen var en Konsumbutik. Den invigdes som kyrka 1977. Gudstjänstlivet formas tillsammans med deltagare från barngrupper, körer samt bibelstudier.

Helena Elisabeth kyrka

Kyrkan är ursprungligen ett fiskekapell byggt på Holmön under åren 1801-1802. Nu står Helena Elisabeth på Gammlia museiområde. Gudstjänst firas ibland i kyrkan men Helena Elisabeth är framförallt en mycket uppskattad dop- och vigselkyrka.

Församlingsgården

I Församlingsgården öst på stan finns lokaler för barn- och ungdomsverksamhet, samlingslokaler för dopfika och minnesstunder samt kontor för Umeå stadsförsamling och pastoratskansliet.

Heliga korsets kapell

Heliga korsets kapell ligger på Norra kyrkogården, i samma byggnad som krematoriet och Trons kapell. Det går att boka lokalen med altarkorset synligt eller med altarkorset täckt. Här ryms cirka 120 personer.

Trons kapell

Trons kapell ligger på Norra kyrkogården, i samma byggnad som krematoriet och Heliga korsets kapell. Trons kapell har inga fasta religiösa symboler.

Västra kyrkogårdens kapell

Kapellet ligger i nordvästra delen av kyrkogården. Den närmaste ingången är från Kungsgatan.

Våra kyrkogårdar

Här finns vägbeskrivning och fakta om kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö: Norra kyrkogården på Sandbacka, Västra kyrkogården Väst på stan, Backens kyrkogård, Röbäcks kyrkogård, Tavelsjö gamla samt Tavelsjö nya kyrkogård.

Umeå stads församlingsråd

I Umeå stads församlingsråd sitter nio ledamöter och fyra ersättare, under ledning av ordförande Jan-Erik Burén under perioden 2022-2025.

Kontakta oss

Vill du boka ett dop, gifta dig, prata med en präst? Har du frågor om gravar eller undrar något om Svenska kyrkan i Umeås verksamhet?

Minneshögtid för förintelsens offer

Lördag 27 januari 19.00 Umeå Stads kyrka Präst Ania Winek Albertsson. Musiker Lisa Oscarsson.

Pilgrimsvandring

Lördag 24 maj och 23 augusti, start vid Västerslättskyrkan kl 9.30, åter ca 16.00.

Drömmen om den gröna industrin, Föreläsning med Arne Müller

Föreläsning med Arne Müller, författare och journalist. Måndag 18 september kl. 19:00 på Klossen, Ålidhem, Ekonomistråket 6.

Vardagmiddag i Ersmarkskyrkan

Nästa vardagmiddag blir 27 februari. Fler datum kommer, så håll utkik! Kom till färdiglagad mat och slipp stöket hemma i köket. Drop-in middag kl. 16.30-18.00 med tacobuffé.

Livsberättargrupp i Västerslättskyrkan

Tisdagar kl 13-15.30. Dela berättelser ur ditt liv och lyssna till andras. För seniorer. Tio träffar med start 28 januari eller vid minst fem deltagare. Anmälan.

Fira gudstjänst

Du är alltid välkommen att fira gudstjänst! Vi firar gudstjänst vissa dagar för att leva i Guds tjänst alla dagar. Bön och arbete behöver gå hand i hand för att tro och liv ska höra ihop. 

Kyrkguiden

Hitta till Svenska kyrkan med hjälp av appen Kyrkguiden, se vad som händer och planera in gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?