Predika fred med vapen i hand?

Publicerad

Kyrkoherde Lena Fagéus i en krönika om korståg och vapenskrammel.

(Ur Spira nr 2 2024)

Lena Fagéus.

Jag var med vid en inspelning med historikern Dick Harrisson häromveckan när han talade om den kristna kyrkans hållning gentemot vapen och våld genom århundradena. (Du kan se föredraget på Teotalks.se). Han berättade hur utvecklingen gick från total, radikal pacifism till korståg. Därefter har hållningen svängt genom århundradena.  
Den kristna kyrkan börjar med Jesus och jag har svårt att bortse från hans många uttalanden om att ge sitt liv för andra, förlora sig själv och göra för andra det jag vill att andra ska göra för mig. Går det predika dessa ord med vapen i hand?
Fred är en ödesfråga för världen, men just nu pumpar de allra flesta länder in oerhörda resurser i vapenindustrin. Sverige är medlem i Nato och vi upprustar och förbereder oss för krig. Jag förstår att det är nödvändigt och att det ena beslutet leder till det andra. Men jag skulle önska att diskussionen också skulle få handla om hur vi får fred, hur gör vi för att närma oss varandra? Hur kan vi lägga dessa pengar på utveckling av demokrati och fattigdomsbekämpning i stället? 
Jag kanske är naiv, men jag tror att det är olika slags naivitet. Det är naivt att tro att det blir fred när vi står med vapen i hand. Jag är också medveten om komplexiteten. Jag vet något om hur svårt det kan vara bara att hålla sams i en familj eller i en grupp vänner eller arbetskamrater. Fred är en ständigt pågående process där vi behöver träna oss på att samtala och försöka förstå den andres perspektiv och samtidigt försöka göra vårt eget perspektiv tydligt. 
Fred är arbete och ständigt lärande. Men det är också en vision för världen som vi i kyrkan behöver måla med starka färger. Vi är här tillsammans. 

Text: Lena Fagéus

Fler artiklar ur Spira:

Ödmjukt kontorshus gör prästgården komplett

Publicerad:

Fem år efter att Drängbostället brann ner invigs nu ett nytt hus bredvid Backens prästgård. När personalen flyttar hit kan hela prästgården användas för retreater, ungdomssamlingar och annan verksamhet. 

Predika fred med vapen i hand?

Publicerad:

Kyrkoherde Lena Fagéus i en krönika om korståg och vapenskrammel.

Tysta tillsammans en tisdagskväll

Publicerad:

Medan skymningen sänker sig över Nydalasjön delar tio kvinnor tystnad i två timmar.  De är på kvällsretreat i Kyrkstugan.

Så ska kyrkan möta unga i riskzon

Publicerad:

Rekryteringen av unga till kriminella gäng ökar även i Umeå. Nu ger sig Svenska kyrkan in i arbetet att stoppa detta, bland annat genom att öka skolnärvaro och samtalsstöd.

Därför ger Isabell råd till biskopen

Publicerad:

För Isabell Kitok är det självklart att ta plats i kyrkan och hon hoppas att fler ska våga göra detsamma. − Jag vill att unga ska känna sig inkluderade.

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.