Jordglob. Till vänster i bilden syns loggan för Agenda 2030.
Lyssna

Mål 17 - Genomförande och globalt partnerskap

Svenska kyrkan bidrar till det sjuttonde hållbarhetsmålet genom att samarbeta med trossamfund, organisationer och partners i Sverige och hela världen.

 

Svenska kyrkan bidrar till målet genom offentliga partnerskap i Sverige och genom att inkludera och bygga kapacitet i det internationella utvecklingsarbetet. Vi verkar för att Sverige och EU ska leva upp till sina åtaganden om offentliga medel till bistånd, men också för att andra medel ska mobiliseras för att klara av att finansiera de förändringar som behövs. 

Samverkansformen Idéburet offentligt partnerskap (IOP) är ett sätt att teckna avtal mellan en offentlig huvudman och en idéburen organisation. Modellen togs fram år 2010 av intresseorganisationen Forum, där Svenska kyrkan är medlem.  När en offentlig instans och en idéburen organisation ingår ett IOP definierar de tillsammans en samhällsutmaning. Läs mer om IOP på Forums hemsida. 

Att inkludera och bygga kapacitet inom biståndsarbetet

Svenska kyrkans internationella arbete arbetar med frågan om partnerskap på många olika nivåer.

Vi arbetar för att den viktiga roll som lokala aktörer har i humanitära insatser ska erkännas. Många av de partner vi samarbetar med är lokala organisationer och kyrkor som finns på plats både före, under och efter katastrofer - vilket ger möjlighet att arbeta långsiktigt med katastrofförebyggande arbete.

Svenska kyrkan har skrivit under det internationella initiativet Charter4Change och därmed åtagit sig att stärka lokala aktörers roll och kanalisera minst 20 procent av det humanitära biståndet direkt till lokala aktörer. 

Genom projektet Local2Global Protection har vi genom ACT-alliansen bidragit till att ta fram en rad fallstudier som visar på hur drabbade människor själva hanterar katastrofer. Se kortfilmen Fighting bombs with perfume som visar hur kvinnor i Nuba-bergen i Sudan har utvecklat skyddsmekanismer för sig och sina familjer när stridigheter drabbar regionen.

Åtaganden om bistånd och mobilisering av annat kapital

Svenska kyrkan arbetar tillsammans med andra organisationer för att upprätthålla en hög biståndsvilja i Sverige och inom EU och för att det svenska biståndsmålet på 1 procent av BNI ska behållas. Genom det europeiska Concord-nätverket granskar vi finansieringen av hållbar utveckling och hur resurserna för fattigdomsbekämpning används.

Genom Institutional Investors Group on Climate Change har vi tillsammans med andra investerare lyft behovet av långsiktiga politiska spelregler för att se till att privat kapital i större utsträckning ska investeras i klimatvänlig riktning. Vi bidrar även själva genom att investera i flera företag som bidrar till innovation och tekniköverföring till mindre utvecklade länder och regioner.

Viktigt med politik för global utveckling (PGU)

Svenska kyrkan har under lång tid verkat för att politik för global utveckling (PGU) ska få större genomslag i praktiken, dvs Agendan 2030:s delmål 17.14 ”Stärk politisk samstämmighet för hållbar utveckling”. Vi välkomnar det riksdagsbundna målet för hållbar utveckling, med löfte om att Agenda 2030 ska genomsyra all politik. 

Stockholm +50

Den 2-3 juni 2022 arrangerade FN högnivåmötet "Stockholm+50" och Svenska kyrkan var på plats för att synliggöra att kyrkan är en kraft i arbetet att bidra till genomförandet av FN:s Agenda 2030.

Allmän social trygghet stärker samhällskontraktet

Att införa sociala trygghetssystem som allmänna pensioner och barnbidrag stärker samhällskontraktet. Det underlättar införandet av samhällsservice som tar längre tid att bygga upp, som hälsovård och utbildning av hög kvalitet. Det visar en ny rapport från Act Svenska kyrkan.

Samhällsengagemang och påverkan

Inspirerande av den kristna tron vill Svenska kyrkan vara en engagerad aktör i samhället. Gud älskar världen och upphör aldrig att vara engagerad i den. Därför är samhällets stora utmaningar också kyrkans. Här kan du ta del av våra ställningstaganden.

Agenda 2030

Hösten 2015 förhandlade FN fram Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling. I en hållbar värld värnas alla människors lika värde, ekosystemen skyddas och ekonomin respekterar planetens integritet och gränser. Som kristna kallar vi detta för att ta ansvar för skapelsen.