Församlingar och pastorat
Grunden i Svenska kyrkans organisation är församlingarna. Det finns drygt 1 300 lokala församlingar som tillsammans täcker hela landet. Församlingarna har självstyrelse men är samtidigt en del av ett stift och Svenska kyrkan som trossamfund. Deras grundläggande uppgift är att
- fira gudstjänst,
- bedriva undervisning samt
- utöva diakoni och mission.
Församlingen som geografisk gemenskap
Församlingen är en gemenskap för medlemmar som är bosatta inom församlingens geografiska område. Det finns även ett antal icke-territoriella församlingar, till exempel Hovförsamlingen för anställda vid hovet.
Kyrkofullmäktige är högsta beslutande organ i församlingen och dess ledamöter väljs vid kyrkovalet vart fjärde år. För varje församling finns ett kyrkoråd eller ett församlingsråd som utses av kyrkofullmäktige och fungerar som församlingens styrelse.
Varje församling har också en kyrkoherde: en präst med ansvar för ledning, samordning och tillsyn.
Dessutom har varje församling en församlingsinstruktion som är ett dokument som berättar om vad församlingen är och vill vara och beskriver det område där församlingen verkar.
Församlingar samverkar i pastorat
Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. Pastoratet är en samverkansform där församlingarna hjälps åt att utföra grundläggande uppgifter.
Hur ansvaret fördelas mellan församlingarna och pastoratet framgår av den församlingsinstruktion som pastoratet tar fram. Pastoratet har också ansvaret för ekonomi, personal, fastighetsförvaltning och begravningsverksamhet.
- Antal församlingar i Svenska kyrkan är 1 329
- Antal pastorat i Svenska kyrkan är 254
- Antal församlingar som ingår i (samverkar i) dessa pastorat är 971
- Antal församlingar som inte ingår i (samverkar i) pastorat är 358
Klicka här för att se fler uppgifter om Svenska kyrkans organisatoriska struktur.