Nytt landmärke för Österlen på Borrby kyrka

Pressmeddelande Publicerad

Efter stormen Urd som härjade i mellandagarna 2016 tvingades Gärsnäs församling montera ned den 27 meter höga spira som sedan 1890-talet krönt tornet på kyrkan i Borrby. Lunds stift har tillsammans med församlingen gett tre arkitekter och en ljuskonstnär i uppdrag att skissa på hur Borrby kyrktorn kan se ut i framtiden.

Borrby kyrktorn står utan spira efter de skador som uppstod under stormen Urd 2016. Spiran är svår att ersätta främst av ekonomiska skäl. Lunds stift tilldelas ungefär 75 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning per år och det skulle krävas närmare hälften av de pengarna för att återställa spiran på Borrby kyrka.
– Det skulle kosta drygt 29 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning att rekonstruera tornspiran och så mycket pengar kan inte gå till en byggnadsdel som inte har någon egentlig funktion utan enbart är dekorativ, säger stiftsantikvarie Heikki Ranta.

Lunds stift bekostar i samverkan med Gärsnäs församling ett projekt där tre arkitekter och en ljuskonstnär ska ta fram olika alternativ till en ny tornspira. Förslagen ska vara klara i början av oktober för att sedan ställas ut i Borrby kyrka. Därefter beslutar församlingen i samverkan med stiftet och länsstyrelsen om hur kyrktornet ska se ut i framtiden.
– Jag är övertygad om att vi kommer att få fram förslag där en lättare konstruktion i kombination med avancerade ljusinstallationer kommer att bli ekonomiskt genomförbara och även sätta Borrby på kartan på ett helt nytt sätt. Vi hoppas på ett mer samtida uttryck och ett nytt landmärke som passar dagens Österlen, säger stiftsantikvarie Henrik Lindblad.

Arkitekterna som arbetar parallellt med uppdraget är Ole Drachmann, Karl Palmberg och Cord Siegel. Alla arkitekterna är välmeriterade inom restaureringar av kulturbyggnader och design av modern arkitektur. Jérôme France är ljuskonstnären som tidigare bland annat designat ljud- och ljuskonstverket ”96” i Odarslövs kyrka utanför Lund. Arbetet samordnas av den internationellt verksamma konstcuratorn Min-Jung Jonsson.

För mer information:
Stiftsantikvarie Henrik Lindblad, Lunds stift, 046-15 55 86, 0708-12 65 87 henrik.lindblad@svenskakyrkan.se

Stiftsantikvarie Heikki Ranta, Lunds stift, 046-15 55 06, 0708-89 89 17
heikki.ranta@svenskakyrkan.se

Projektledare Bengt Wahlgren, Gärsnäs församling, 070-549 79 81
bengt@restaurera.se

Kontakter

Bilder

Borrby kyrka. Foto: Pär-Martin Hedberg
Borrby kyrka. Foto: Pär-Martin Hedberg Öppna högupplöst bild
Borrby kyrka. Foto: Henrik Lindblad
Borrby kyrka. Foto: Henrik Lindblad Öppna högupplöst bild