Saunan lauteet.

Julbastu är en kär tradition

Nyhet Publicerad

I Maria Ojalas barndomshem var julbastun en kär tradition. Efter en lång dag med förberedelser väntade värmen och en lugn stund kvällen innan julafton.

– Bastun på den 23 december inträffade alltid sent, efter midnatt. På dagen lagade vi mat, bakade och granen klädde. Finska julsånger spelades från ett kassettband.

– Till bastun tog vi med oss apelsiner och åt dem där. De spred en underbar doft. Badandet gjorde så att vi kände oss rena och fina inför julen.

Marias mamma Aino städade och fixade under hela dagen. I köket var matdoften tät, när skinkan stod i ugnen. Pappa Olli skalade potatis.

Julgranen hämtades upp från källaren dagen före julafton för att pyntas.

– Mamma och jag hade en favorittradition. När vi tände julgransljusen, läste hon upp det hon skrivit från julgransplundringen från början av året. Mamma skrev alltid ned årets händelser och några bibelverser som en vägledning inför framtiden, då granen skulle kastas ut. Inför jul lästes det upp och vi kom ihåg allt som hade hänt.

Bastun byggdes

När familjen Ojala köpte sitt hus i Skoghall 1981, dröjde det inte länge förrän bastun byggdes. 1982 stod den färdig. Då hade de flesta av de sex barnen flyttat hemifrån. Julbastun blev därför Marias och mamma Ainos tradition, men det hände att också hennes pappa var med.

– Två saker är särskilt viktiga för mig, att sätta julgrans-ljusen på plats i granen och julbastun. Den traditionen har jag fört över till mina barn, likaså läsandet av årets händelser. Då känner jag att mamma är närvarande.

– Hur det skall bli med julbastun efter att huset med bastun såldes i år, vet jag inte ännu, säger Maria.

Jonatan Edlund