Foto: Jan-Allan Stefansson.

Skogsutredningen: Ett teologiskt samtal om andlig hållbarhet

Nyhet Publicerad

Två tidigare ärkebiskopar, Antje Jackelén och Anders Wejryd, har på uppdrag av kyrkans skogsutredning tagit fram en teologisk text om betydelsen av andlig hållbarhet. De möts till ett samtal om frågorna med biskop Andreas Holmberg, Stockholms stift och utredaren Göran Enander.

Samtalet tar avstamp i texten och belyser betydelsen av skapelseansvar i en tid när klimatkrisen och hotet mot den biologiska mångfalden skapar oro hos många människor.

Vad menas med andlig och existentiell hållbarhet och hur relaterar det till den pågående utredningen om kyrkans förvaltning av skog? Hur kommer det sig att kyrkan talar om en ytterligare dimension av hållbarhet – räcker det inte med ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet?

–  Det finns ett stort intresse för andlig och existentiell hållbarhet inom Svenska kyrkan och även bland många utanför kyrkan. Min bedömning är att texten och samtalet kan vara intressant för många och att det kan användas även efter det att skogsutredningen lämnat sina förslag, säger utredare Göran Enander.

Se hela samtalet nedan. 

Ladda ner texten Om betydelsen av ANDLIG HÅLLBARHET – Reflektioner med anledning av Svenska kyrkans Skogsutredning