Evangeliet på sitt hjärtas språk
En viktig grund i Svenska kyrkan är att varje människa har rätt att få tillgång till evangeliet i sin egen kultur och på sitt eget språk. Målet för den teckenspråkiga verksamheten i Svenska kyrkan är att möjliggöra gudstjänst, diakoni, mission och undervisning för teckenspråkiga. Att få ta del av det glada budskapet, få diskutera tro och tvivel och dela glädje och sorg på sitt hjärtas språk är viktigt.
Svenska kyrkan bedriver församlingsverksamhet på teckenspråk i samtliga stift och det finns en lång historia av arbete på teckenspråk. Varje församling ska enligt Svenska kyrkans kyrkoordning redovisa sin verksamhet på teckenspråk.
Officiellt språk 1981
Den 14 maj 1981 fastslog riksdagen att teckenspråket är dövas förstaspråk. Svenskt teckenspråk erkändes därmed som ett officiellt språk och Sverige blev samtidigt första land i världen där teckenspråket blev erkänt som ett språk. Det svenska teckenspråket har en särställning i Sverige genom att människor är beroende av detta språk, till skillnad från andra modersmål.
Rätten att få använda det egna språket utgör en mänsklig rättighet i enlighet med artikel 27 i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter.