Fastlagen
Fastlagssöndagen inleder fastlagen. Söndagen följs av fettisdagen. Den förbereder oss för att gå in i fastan, liksom Jesus vänder sina steg mot Jerusalem. Under fastlagen firar katolska länder karneval med dans, mat och fest. Karneval betyder ”farväl kött”, då man under fastan inte äter kött eller vetebröd. Av den anledningen äter vi i Sverige och Finland fastlagsbullar med sylt eller mandelmassa innan fastan börjar.
Fastan förbereder oss för fest
Fastans verkliga inledning är askonsdagen. Under gudstjänsten ritas ett kors i pannan av aska. Askan är en symbol för att avstå från överflöd. Vi blir stilla i reflektion. Fastan förbereder oss för den stora festen, påsken.
Mitt i fastan kommer midfastosöndagen, som har temat ”livets bröd”. Brödet är en symbol för liv. Nattvarden firas för att vi ska komma ihåg att Gud ger liv.
Fastan är fyrtio dagar lång och pågår från askonsdagen till påskafton, då vi följer Jesus mot Jerusalem.
Stilla veckan och Guds död
Veckan innan påsk kallas stilla veckan och inleds med palmsöndagen. Då kläs kyrkan med sälgkvistar eller palmblad, då man kommer ihåg hur Jesus ödmjukt rider in i Jerusalem på en åsna.
Stilla veckans onsdag kallas för dymmelonsdag, då man bytte klockans kläpp mot en trädymmel, som gav klockan ett dovare ljud.
Inne i Jerusalem retar Jesus upp folkets ledare och de planerar att gripa och döda honom. När det judiska påskfirandet börjar på torsdagen samlar Jesus sina lärjungar för att äta påskmåltid. Han läser bönerna över vinet och brödet och säger om brödet: ”Ta detta, det är min kropp”.
Skärtorsdagen inleder de tre stora heliga dagarna. I kyrkan firas alltid nattvard på skärtorsdagen, då vi delar bröd och vin med Gud själv. Gudstjänsten avslutas med att altaret kläs av och ljusen släcks. Psaltarpsalmen 22 läses: ”min Gud, min Gud varför har du övergivit mig?”
Efter den första nattvarden går en av dem, Judas, iväg och berättar för folkets ledare var Jesus finns. Under natten arresteras Jesus och döms till döden på ett kors.
Långfredagen är den kristna trons stora sorgedag. Gud är död.
Död blir till liv
På påskdagens morgon går några kvinnor till graven, där de får reda på att Jesus har uppstått från de döda. De vet inte vad de skall tro, men senare möter de Jesus. Död har blivit liv. Också två lärjungar på väg mot byn Emmaus möter Jesus. Deras ögon öppnas och de förstår vad som hänt.
Under påskdagen jublar vi i kyrkan: ”Jesus är uppstånden. Han är sannerligen uppstånden.”
Efter påsk kommer sedan en fyrtio dagar lång påsktid, som avslutas på Kristi himmelsfärds dag. Jesus lyfts upp till himlen i lärjungarnas närvaro.
Kyrkans födelsedag
På pingstdagen tar lärjungarna emot den Heliga anden och börjar förkunna glädjebudskapet på olika språk. Pingsten är kyrkans födelsedag.
Jonatan Edlund