På påskafton dukar vi för påskfest
I Sverige firar vi påskhelgens stora fest på påskafton, som är en lördag, trots att helgen inte infaller förrän på söndagen. Det beror på att kyrkan räknar att varje helgdag börjar klockan 18 dagen före. På samma sätt firar vi till exempel också jul och midsommar redan aftonen före helgdagen.
På påskafton dukar vi påskbordet och sätter in påskris, gärna med urblåsta ägg som prydnad.
Påsknattsmässan går från sorg till glädje
På natten till påskdagen besöker många påsknattsmässan i kyrkan. Påskdagen är dagen när Jesus uppstod och den vill man möta med så mycket fest och glädje som möjligt. Därför sker det en dramatisk övergång från långfredagens sorg till påskdagens glädje under den här mässan. Inne i kyrkan tänds ljus och man hälsar varandra med den urgamla påskhälsningen: "Kristus är uppstånden. Ja han är sannerligen uppstånden."
Att äta lamm är en judisk tradition
På påskbordet kan vi servera mat som sill, Janssons frestelse, lax, godis, påskmust och självklart ägg. Att äta lamm på påskafton eller påskdagen är en förhållandevis ny tradition i Sverige men kommer från en mycket gammal judisk tradition som du kan läsa om i andra Moseboken, kapitel tolv på bibeln.se. Traditionen är kopplad till "påskalammet" som Jesus och lärjungarna var samlade för att äta på skärtorsdagens kväll.
Ägget är en symbol för liv
Att äta ägg är starkt förknippat med påsken och det finns flera orsaker. Ägg är en gammal symbol för liv, därför passar det bra med ägg när vi firar att Jesus uppstått från döden. Genom det hårda skalet, en symbol för graven, bryter Jesus nya liv fram.
Men påskens äggtradition har också en praktisk anledning. Tidigare var det många som inte åt ägg under fastetiden före påsk. När fastan var slut var det vår, en tid på året när hönorna börjat värpa och det fanns gott om ägg, så då fick man passa på att njuta av äggen.
Det godisfyllda påskägg som vi idag ger till varandra är alltså en symbol.