Präster fick mark för att försörja sig
I samband med att de första kristna kyrkorna byggdes i Sverige fick också prästerna mark för att kunna försörja sig. Sådan mark kallades för prästbord. Även i Lappmarken fanns det prästbord.
När Svenska kyrkan byggde kyrkor och prästgårdar i Lappmarken var det nästan alltid på områden som samer brukade sedan tidigare och hade delat upp mellan sig.
De så kallade lappskattelanden var basen för det samiska hushållets försörjning. Det innebar att ett enskilt hushåll nyttjade och betalade skatt för ett landområde, ett lappskatteland. Ofta hade samma släkt brukat området i generationer.
Kyrkans marker minskade med tiden
Kyrkan tog över hela lappskatteland, eller delar av dem, som prästbord. De var ofta mycket stora och omfattade fiskevatten och naturslåttermarker. Ett exempel är Lycksele prästbord som omfattade 83 000 hektar mark.
Efterhand styckades mark av från prästborden, till nybyggen och byar. Därmed minskade kyrkans markinnehav och idag äger kyrkan knappt 1 200 hektar inom detta område.
Texten bygger på Gudrun Norstedts artikel ”Svenska kyrkan och samiska mänskliga kvarlevor” från boken ”De historiska relationerna mellan Svenska kyrkan och samerna”.
Av Roland Asplund