Det är strax före lunch och utomhus skiner solen. I den stora konferensaulan förbereder sig de samlade för att bussas ut till eftermiddagens besök vid Auschwitz-Birkenau. Från scenen informeras vi om att Lutherska världsförbundet (LVF) nyligen har färdigställt dokumentet ”Hope for the Future – a Study Document for Renewing Jewish-Christian relations”.
Begreppet hopp (för framtiden) som nämns i titeln återkommer även i generalförsamlingens övergripande tema – En kropp, en ande, ett hopp – hämtat från Efesierbrevet 4:3-4 ”Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande, liksom ni en gång kallades till ett och samma hopp”.
När man tar del av den ondska som människan är kapabel att åstadkomma är det lätt att känna uppgivenhet – ja till och med hopplöshet. Även idag begås grymma brott mot mänskligheten, mot djur och mot skapelsen i stort. Platser som Auschwitz-Birkenau hjälper oss att förstå att detta verkligen har hänt och händer. I mötet med sanningen kan vi också bli sporrade att vilja förändring.
Första gången jag besökte Auschwitz-Birkenau var för 25 år sedan. Jag var då 14 år och hade ansökt om att få delta i en studieresa. Två ungdomar från varje högstadieskola i min dåvarande hemstad Helsingborg fick möjligheten att resa ner till Polen för att besöka lägren. Vårt uppdrag var sedan att gå runt i alla klasser på våra respektive skolor och hålla föredrag om det vi varit med om. Besöket är ett av mina starkaste minnen från min ungdom och ett av startskotten till att jag senare kom att intressera mig för och att valde att studera mänskliga rättigheter. När jag nu sätter fot på samma mark igen är det med blandade känslor. Vad har hänt med världen under dessa år – och vad har hänt med mig?