I ett ojämlikt samhälle saknas ofta sådana förutsättningar. Där djup fattigdom finns sida vid sida med stor rikedom försvagas också den sociala sammanhållningen, liksom tryggheten och tilliten i samhället.
Som kyrka har vi ett uppdrag att ta ställning för de som lever i en utsatt situation och alltid värna människovärdet. Svenska kyrkans internationella arbete stöder organisationer i utvecklingsländer som på olika sätt arbetar långsiktigt med att bygga upp samarbeten inom lokalsamhällen, öka invånarnas inflytande och bidra till att de kan utkräva ansvar från myndigheter.
I Sverige arbetar många församlingar med att ge stöd till enskilda individer i kontakten med socialtjänst och andra myndigheter för att värna deras rättigheter. Svenska kyrkan för en löpande dialog med det offentliga om hur allas lika värde och hur rättigheter ska kunna garanteras.
Sociala trygghetssystem och omfördelning av rikedom
Enligt Oxfams rapport om den globala ojämlikheten (2019) äger idag de rikaste åtta männen lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning. Klyftan mellan rik och fattig finns numer i högre grad inom länder än mellan länder. Sverige är det land inom OECD där inkomstklyftorna ökat mest sedan 1990-talet, vilket bland annat är en följd av att lågutbildade och nyanlända har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
För att kunna skapa jämlika samhällen behövs inte bara stöd till dem som halkat efter, utan också omfördelning från dem som har mest. Svenska kyrkan har under flera år verkat för sociala trygghetssystem (Agenda 2030 delmål 10.4 Anta skatte- och socialskyddspolitik som främjar jämlikhet) i utvecklingsländer som saknar detta och har bland annat lyft fram Sveriges goda erfarenheter av en generell välfärd. Ladda vår rapport om detta (2015, pdf 38 sidor).
Genom en granskning av ett stort antal sociala program runt om i världen har vi också visat att sociala trygghetssystem måste vara breda för att kunna nå de allra mest utsatta. Ladda ner rapporten om detta (2020, pdf 91 sidor).
Insatser för att förhindra diskriminering
Ojämlikhet har många dimensioner. Svenska kyrkan arbetar för att motverka diskriminering av flera utsatta grupper (Agenda 2030 delmål 10.2 Främja social, ekonomisk och politisk inkludering). Svenska kyrkan arbetar specifikt mot diskriminering av minoriteter och urfolk (samerna i Sverige men även urfolk i exempelvis Colombia) och HBTQ-personer. Att särbehandla människor utefter etnicitet, sexuell läggning eller könsidentitet är oförenligt med kristen tro.
Arbete för migranters rättigheter
Agendans delmål 10.7 Främja ansvarsfull och säker migration handlar om att underlätta en ”ordnad, säker, reglerad och ansvarsfull migration”. Svenska kyrkan försöker påverka Sveriges regering och EU för att människor ska få säkra och lagliga vägar till Europa och Sverige. Svenska kyrkan arbetar även för att migranters rättigheter, oavsett status, ska respekteras av Sveriges regering, EU, och FN. Ekumeniska samarbetsorganisationer är centrala i detta arbete.
Svenska kyrkan stöder insatser i länder med ett stort antal människor på flykt, inom och utanför sina hemländer. Arbetet sker i samarbete med andra kyrkor och trosbaserade organisationer inom ACT-alliansen. I Sverige ger församlingarna stöd till migranter som lever i utsatthet.