Vattendroppar. Till vänster syns loggan för Agenda 2030.
Lyssna

Mål 6 - Rent vatten och sanitet

Inom världens alla religioner ses vatten som något heligt och en symbol för liv.

För kristna hör rent vatten samman med det liv som Gud ger i dopet. Vatten är också en grundförutsättning för att minska fattigdomen i världen, säkra livsmedelsproduktionen och förebygga konflikt.

Samverkan mellan religioner för rätten till vatten

Vatten är det viktigaste livsmedlet, ändå saknar var tionde människa tillgång till rent vatten och var tredje saknar en toalett. Hur vi använder vatten måste förändras, eftersom det är brist på vatten i flera delar av världen och klimatförändringarna leder till att situationen förvärras.

I många lokalsamhällen arbetar religiösa samfund och trosbaserade organisationer aktivt med vattenfrågorna. Kyrkornas världsråd, som Svenska kyrkan är medlem i, främjar lokala initiativ och lösningar som gräsrotsorganisationer utvecklat i olika delar av världen. Läs om det ekumeniska vattennätverket här (på engelska).

I filmen nedan kan du följa med på en interreligiös vandring till olika platser i Sverige och runt om i världen. Trosledare presenterar och visar sin tros vattenritualer och lyfter fram vattnets kulturella och andliga värden. Syftet är att genom stärkta interreligiösa partnerskap bidra till mål 6. 

En film om vatten

13 000 kubikmeter dricksvatten till bevattning kändes allt annat än bra. En damm på tio tusen kubik med regnvatten som ger mer biologiskt liv och mångfald blev lösningen för Södra Tjusts pastorat och kyrkogårdsansvarige Fredrik Johansson.

Dammprojekt Nya kyrkogården

Självförsörjande och att slippa använda dricksvatten för bevattning - det är målet med dammprojektet på Nya kyrkogården i Västervik.

Trossamfund i uttalande om vatten och klimat

Vattnet spelar en central roll i många livsåskådningar och allt fler trossamfund engagerar sig i klimatfrågan. För att öka tempot i det arbetet har Svenska kyrkan, Ageravolontärerna och fler än 10 andra samhällsaktörer enats om ett gemensamt ställningstagande.

Dopets symboler

Människan har i alla tider alltid använt sig av symboler för att förtydliga och tolka sin tro. Dopets mest synliga symboler är vattnet, dopljuset och dopklänningen.

Agenda 2030

Hösten 2015 förhandlade FN fram Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling. I en hållbar värld värnas alla människors lika värde, ekosystemen skyddas och ekonomin respekterar planetens integritet och gränser. Som kristna kallar vi detta för att ta ansvar för skapelsen.