Ett högnivåmöte i Stockholm
Sverige och Kenya stod värd för Stockholm +50: en hälsosam planet för allas välstånd - vårt ansvar vår möjlighet. Stockholm +50 uppmärksammade FN:s konferens i Stockholm 1972 som var starten till UNEP (FN:s miljöprogram) och där ekocid benämndes av Olof Palme.
Ambitionen med Stockholm+50 var att högtidlighålla 50-årsjubiléet, men också att bidra till att öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen, fler jobb och en miljö i balans för alla, där ingen lämnas utanför. Stockholm+50 skulle skapa förutsättningar för att påskynda genomförandet av de globala målen för hållbar utveckling. Stockholm +50 hade sin bas på Stockholmsmässan men kompletterades av många arrangemang både i Stockholm och digitalt.
Läs reflektioner från Stockholm +50 i bloggen från Luleå stifts hållbarhetssamordnare.
Svenska kyrkan under Stockholm +50
Svenska kyrkans bidrag till målen för Agenda 2030 och den ekologiska dimensionen, som var i fokus under Stockholm +50, delar vi i församlingsarbetet och i det nationella genomförandet av Agenda 2030 i samverkan med civilsamhället.
Kyrkor och trossamfund deltog under konferensen i officiella sidoevent och kringarrangemang. Svenska kyrkan, Act Svenska kyrkan och Svenska Kyrkans Unga hade representanter på FN-mötet. Församlingar, pastorat och Stockholms stiftskansli fokuserade på aktiviteter runt om i hela Stockholms stift för att visa vårt miljöengagemang. Vi bidrog också på konferensen och in i dess ledarskapsdialoger genom Action by Churches Together (ACT), Lutherska Världsförbundet och Kyrkornas Världsråd.
Engagemang
Nödvändigheten att ta hand om vår jord är oskiljaktig från våra existentiella och andliga behov. Det kom under dagarna kring Stockholm +50 att ta sig uttryck i pilgrimsvandringar från yttre Stockholmsområden in till Storkyrkan med en minnesgudstjänst för utdöda arter.
Vi vill med vårt engagemang nå ut med insikt i hur människan behandlar skapelsen och att det dags för en större värderingsförändring och gå till än mer aktiv handling för att nå de globala miljömålen.