Kristin Balkstens och Paulien Strandbergs nya kunskap ska bidra till att exempelvis församlingar och stift kan utvärdera och välja rätt kalkbruk inför en renovering, något som ökar hållbarheten över tid.
– Vi har velat ta fram mer kunskap om materialen så att beställare, till exempel församlingar och stift, ska kunna utvärdera och välja rätt kalkbruk inför en renovering. Vi har både studerat applicering och bearbetning vid praktiska workshops och gjort materialstudier i labb, berättar Paulien Strandberg, projektledare.
Kristin Balksten som doktorerat om kalkputs och bedrivit många olika forskningsprojekt inom området, berättar att det finns flera utmaningar med många vanliga fogbruk. Cementbruk har till exempel ofta en tendens att bli för täta, medan hydrauliska murbruk kan bli för porösa.
– Vi har tittat mycket på nygotiska kyrkor ritade av Adrian Pettersson. Där ligger problemen i grundkonstruktionen, man har murat med ett bruk som inte härdar på djupet. De har dessutom ofta fogats med ett cementbruk som varit tätt och inte släppt in luft och inte ut vatten. Murbruket inuti har löst upp sig och fogarna har gått sönder. Sedan har man ofta fogat om utan att förstå processen, vilket lett till dyra reparationer gång på gång utan att de hållit långsiktigt, säger hon.