temabild
Lyssna

MR-dagarna 2024

Mänskliga Rättighetsdagarna 2024 arrangerades 14–15 november i Skellefteå. På temat “Rättigheter i omställningens tid” genomförde Svenska kyrkan seminarier och samtal.

MR-dagarna lockade till Skellefteå

I mitten av november ägde MR-dagarna rum i Skellefteå. Tema var “Rättigheter i omställningens tid” och stadens hotell sålde ut när 2 700 intresserade deltagare från Norden samlades. Svenska kyrkan är en av huvudarrangörerna.

Hopp i omställningens tid

Svenska kyrkans medverkan på MR-dagarna 2024

I tider av förändring och utmaningar står hoppet som vår ledstjärna. Tillsammans bygger vi en framtid där alla människor behövs för att  bidra till en värld grundad på respekt och rättvisa. 

Länkarna leder till MR-dagarnas programwebb, där de senaste ändringarna är införda.

Onsdag den 13 november:

18.00:  Veckomässa i Landskyrkan med efterföljande föredrag av Mia Wålsten från Act Svenska kyrkan i Jerusalem.
Läs mer här

Torsdag den 14 november:

16.00: Vän i Umeå fick Vän i Skellefteå

Goda exempel på integration över religions- och kulturgränser i två norrlandsstäder. 

Samtalet mellan Åsa från Vän i Umeå och Brita från Vän i Skellefteå lyfter vikten av mötesplatser där människor kan känna sig hemma och skapa nya sammanhang i ett nytt land, eller lära känna nya kulturer i det land man är född och uppvuxen i. 

Medverkande: Brita Melin från Vän i Skellefteå och Åsa Norin från Vän i Umeå

19.00: Give Hope! - konsert på Scen 1

Konsert med sydafrikanske multimusikern Concord Nkabinde och sångerskan Camilla Griehsel i samarbete med Svenska kyrkans barnkörer och Kulturskolan i Skellefteå kommun.
Fritt inträde, men biljett behövs, boka här

Fredag den 15 november:

9.00: Tro och religion som sammanhållande kraft i samhället. Scen 1

Om vikten att omvärdera sin inställning mitt i en omställning.
Sverige beskrivs ofta som ett av de mest sekulariserade länderna i världen. Men kyrkan är och har varit en naturlig och aktiv del av samhällsbygget, samtidigt som tron betraktas som privatvatsak. I omställningens tid möter vi allt oftare människor och sammanhang som ger tro och religion större utrymme. Hur skall vi leva tillsammans och lära av varandra?

Medverkande:
Moderator, Marika Griehsel. Panel: Anna Hjälm, direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem (STI), Åsa Nyström, biskop i Luleå stift och Ulrika Markgren, kyrkoherde, Svenska kyrkan i Skellefteå

12.30: Hur påverkas vår människosyn i omställningens tid? Lila scenen

Vi lever i en tid av förändring där socialpolitiken påverkas av många åsiktsströmningar i samhället.  Hur påverkar dessa strömningar samhällets syn på den enskildes människovärde? Ett samtal om vårt gemensamma ansvar för att se till att mänskliga rättigheter och allas lika värde inte reduceras till en budgetdiskussion.

Medverkande: Moderator Elna Wahlgren Lundqvist, kyrkokansliet i Uppsala, Erik Jansén, Jamie Bolling, Nicklas Mårtensson Svenska kyrkan i samverkan med RBU, FUB, STIL , Funktionsrätt Sverige och ILI

14.00: Existens på vems villkor? Scen 4

Hur påverkar storsamhällets hunger efter naturresurser och krav på ”svenskhet” en minoritet?

Ett historiskt och nutidsperspektiv på försoning och upprättelse för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Sannings- och försoningskommissionens rapport 2023 är en uppgörelse med assimileringspolitiken mot minoriteten. Nu riktas samhällets blickar åter mot regionen och minoritetens traditionella områden som en del i den gröna omställningen. Finns det utrymme för minoritetens språk, kultur och näringar i en tid av omställning?

Medverkande: Karin Keisu, Ordförande, Met Nuoret, Terje Raattamaa, vice ordförande Svenska tornedalingarnas riksförbund, Åsa Nyström, biskop i Luleå stift. Moderator Lisbeth Hotti

På Mänskliga Rättighetsdagarna i Skellefteå diskuteras hur våra liv och samhällen påverkas av alla de omställningar vi genomgår. Lokalt såväl som globalt. 

Forumet lyfte utmaningarna, men även goda exempel och framtidshopp. Hur påverkar omställning de mänskliga rättigheterna? Behövs nya regelverk, nya rättigheter?  Vilka drar det kortaste strået i omställningens tid? Har alla råd att ställa om? Vill alla ställa om?  

Läs mer på MR-dagarnas hemsida.

Om MR-dagarna

MR-dagarna

Mänskliga rättighetsdagarna - MR-dagarna - är Nordens viktigaste samlade mötesplats för alla som arbetar för och/eller vill lära sig mer om mänskliga rättigheter. Svenska kyrkan är en av arrangörerna.